Erişilebilirlik

Seçim Kampanyasında Arap Amerikalılar'ın Tercihi Ron Paul


Arap toplumunun liderleri, Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili siyasetçilerin, son yıllarda kendi toplumlarından uzaklaşmaya çalıştığını, oysa Ron Paul’un farklı davrandığını söylüyor

11 Eylül 2001'de New York ve Washington'a yapılan terörist saldırılardan buyana Arap asıllı Amerikalılar, Amerikan siyasi sisteminin dışında tutuluduklarından şikayet ediyor. ABD'de devam eden seçim kampanyasında şimdiyse Arap asıllı Amerikalılar Cumhuriyetçi Parti adayı Ron Paul'e destek vermeyi kararlaştırdıklarını söylüyor. Bu açıklamayla Amerika'da yaşayan üç milyondan fazla Arap asıllı Amerikalı seçmenin, Amerikan siyasetine yeniden ilgi duymaya ve soyutlanma şikayetini geride bırakmaya çalıştığı söylenebilir.

Usame Siblani'nin Ron Paul'le ilgili görüşü özetle şöyle:

“Ron Paul, bu kampanyaya mantıklı, makul ve samimi bir hava kazandırdı.”

Amerika’daki Araplar için yayınlanan en büyük gazete olan “Arap Amerikan Haberleri” gazetesinin yayıncısı Usame Siblani, Başkanlık için Ron Paul’a destek verdiklerini söylüyor:

“Diğer adaylar bizi bölerken, Ron Paul birleştiriyor.”

Michigan eyaletinde yayınlanan gazete, Amerika’daki tüm Araplara ulaşıyor ve etkili bir yayın organı.

Siblani, Michigan Üniversitesi’ndeki Arap Öğrenci Birliği tarafından Dearborn kentinde düzenlenen açık hava toplantısında konuştu. Dearborn, Amerika’da Arap nüfusun en yoğun olduğu şehir.

Arap toplumunun liderleri, Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili siyasetçilerin, son yıllarda kendi toplumlarından uzaklaşmaya çalıştığını, oysa Ron Paul’un farklı davrandığını söylüyor:

“Amerika’da Arap toplumuna açılımda bulunan tek siyasetçi Ron Paul oldu. Dolayısıyla toplumumuz içinde Ron Paul kampanyası için gerçek bir heyecan görüyoruz.”

Ülke çapında Arap dernekleri ve sivil toplum kuruluşları, medeni haklar ve dış politika konusundaki görüşleri nedeniyle Ron Paul’a destek verdi.

Amerikan vatandaşlarının izlenmesine karşı olan Paul, biran önce Afganistan savaşına da son vermek istiyor:

“Yeni bir dış politikaya ihtiyacımız var. Bu, müdahaleciliğe karşı olan, kendi işimize baktığımız, Anayasa’ya sadık kaldığımız bir politika olmalı. İnsanlara savaşmaktansa konuşmak daha iyi.”

Dearborn kentindeki mitingde bu sözler büyük alkış topladı. Seçmenler görüşlerini şöyle özetledi:

“Savaşa derhal son verilmeli, bunu yapabilecek tek aday da Ron Paul.”

“Söyledikleri Arap asıllı Amerikalılara hitap ediyor çünkü, İsrail yanlısı veya Siyonist yanlısı bir yaklaşımı yok.”

Amerika’da en az 3 milyon Arap asıllı vatandaş var. Nüfusları sınırlı olsa da seçimlerde etkilerini hissettirmeleri mümkün. Toplum liderleri California, New York ve New Jersey gibi önemli eyaletlerde 1 milyon Arap yaşadığını söylüyor:

Usame Siblami, gazetesinin Ron Paul’a destek vererek Demokrat Partiye “Seçmen kitlesi olarak bizim toplumumuz görmezden gelinemez” mesajı verdiklerini söylüyor:

“Politika tuhaf bir oyun gerçekten. Bu oyuna katılmanız gerekiyor. Kenarda durmamalı, çekinmemeliyiz. Bir şekilde o siyasi partilerin içine girecek bir yol bulabilir, onları ya cezalandırır, ya da ödüllendirebiliriz.”

“Biraz yanıma gelir misiniz? İçeride söylediğim şeyler konusunda ciddiydim. Ron Paul için oy kullanmalı, gerekirse ona para vermeliyiz.”

Arap asıllı Amerikalılar Cumhuriyetçi Parti kurultayına kadar Ron Paul için kampanya yapacaklarını, toplumu harekete geçireceklerini söylüyor.

Seçmenler, Paul’un Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olabileceğini düşünmüyor.

Ancak seçimi kim kazanırsa kazansın, Ron Paul’a destek vererek seslerini duyurmayı amaçlıyorlar.

XS
SM
MD
LG