Erişilebilirlik

Aranamayan TIR Mühimmat mı Taşıyordu?


Türkiye, Hatay’da durdurulan TIR’ı konuşuyor. Bir ihbar üzerine 2014’ün ilk günü saat 18:30 sularında polisin Hatay Kırıkhan’da durdurduğu TIR’da arama yapılamadı. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, tüm kamu kurumlarına bir yazı göndererek araçtaki kişilerin başbakanlık makamına bağlı çalıştıklarını, alıkonmalarının cezai sonuçlar doğuracağını belirtti.

Akşam 21:45’te Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu imzalı olay yeri görgü tutanağında, ‘araç içindeki şahısların MİT personeli olduğunu beyan ettikleri ve araç içerisinde bulunan malzemelerin devlet sırrı niteliğinde olduklarını, bu nedenle arama yapılmasına izin veremeyeceklerini beyan ettikleri’ yazıldı.

Özel yetkili savcı TIR’da arama yapamadı

Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcısı, Vali Lekesiz’in kaleme aldığı yazının kendisine bildirilmesi halinde aracın hareketine izin verdi. Ancak durumdan haberdar edilen Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman bizzat olay yerine giderek aracı durdurdu ancak Jandarma ekipleri Valilik’ten gelen yazıya uyarak arama yapmadı.

İddialara göre, TIR’da Suriye’de Esad’a karşı savaşan muhaliflere silah ve mühimmat taşınıyordu. Ancak araç aranamadığı gibi bu iddianın kanıtlanma şansı olmayacak. Bu arada TIR’ı durduran polislerle, Savcı Kavalcıoğlu tarafından hareketine izin verildikten sonra Adana Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla TIR’ı takibe devam eden terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele şubelerinde görevli polislerin de görev yerleri değiştirildi.

Bir başka iddia ise durdurulan TIR’ın İnsani Yardım Vakfı İHH’ye ait olduğuydu. Ancak olay kamuoyuna yansıdığı andan itibaren İHH bu iddiayı yalanladı. İHH Başkanı Bülent Yıldırım bu iddianın arkasında İsrail olduğunu iddia etti. Yıldırım, ‘iki gün önce Gazze için ilaç kampanyası başlattık. Ardından bu iftira ile karşılaştık. İsrail’in İHH’yi itibarsızlaştırmak istediğini biliyoruz. Bu olayın arkasında da İsrail var’ dedi.

Efkan Ala: ‘TIR, Suriye’deki Türkmenler'e yardım götürüyor’

TBMM Genel Kurulu’nda yemin eden İçişleri Bakanı Efkan Ala, meclis kulisinde gazetecilerin soruları üzerine TIR’la ilgili kısa bir açıklama yaptı. Bir gazetecinin ‘olayla ilgili çelişkili açıklamalar geliyor’ demesi üzerine ‘çelişkili açıklama mı? Yapılacak bir şey yok. Orada Türkmenler var. Onlara götürülen yardım herkes işini bilecek’ dedikten sonra ‘siz içini biliyor musunuz?’ diye sordu.

Ala’nın dediği gibi Suriye’deki Türkmenlere götürülüyorsa ve bu yardımı İHH organize etmediyse kim tarafından götürülüyor sorusu hala yanıt bekliyor. Haberin duyulmasının ardından yaşanan bilgi kirliliğinden rahatsız olduğunu söyleyerek Kırıkhan’a giden Cumhuriyet Halk Partisi Hatay milletvekili Mevlüt Dudu, olayın bir hukuk skandalı olduğunu iddia etti.

CHP’li Dudu: ‘İddialar doğru olmasa arama yapılırdı’

Dudu, ‘Söz konusu TIR ne İHH ne de herhangi bir yardım kuruluşuna ait değildi. Özel yetkili savcının ısrarına rağmen bile jandarma arama yapmayı başaramadı. TIR’ın aranmasının engellenmesi ihbarın gerçekliği konusunda çok ciddi işarettir. Eğer iddia edilen malzemeler (silah, mühimmat) olmasaydı, eminim ki aranması engellenmezdi’ diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Başbakan Erdoğan tarafından cevaplanmak üzere soru önergesi verdi. Tanrıkulu, ‘Durdurulan 'TIR'da MİT çalışanı görevlendirilmiş midir? Görevlendirilmişse MİT görevlisi hangi amaç ve gerekçe ile görevlendirilmiştir? Kırıkhan-Reyhanlı yolu üzerinde Jandarma ekiplerince durdurulan 'TIR', durdurulduğu anda silah ve mühimmat yüklü müydü?’ şeklinde sorular yöneltti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG