Erişilebilirlik

6 Aralık Amerikan Basınından Özetler


6 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Washington Post ana sayfasında, Amerikan Savunma Bakanlığı’nın yaptırdığı, ancak sonuçlarını açıklamadığı bir bütçe araştırmasına yer vermiş. Gazetenin ele geçirdiği gizli belgelere ve bakanlık içinden yetkililerle yaptığı görüşmelere dayandırdığı habere göre Savunma Bakanlığı, bürokrasinin yükünü azaltmak ve tasarrufları askeri alanda kullanmak amacıyla bir iç inceleme yaptırdı. Araştırma sonucunda Savunma Bakanlığı’nın 125 milyar doları boşa harcadığı ortaya çıktı ve bakanlık, Kongre’nin bütçe kesintisine gidebileceği korkusuyla bu incelemenin sonucunu gizledi. Washington Post, 580 milyar dolarlık bütçesi olan Savunma Bakanlığı’nın bu bütçenin neredeyse dörtte birini, yani 125 milyar dolarını muhasebe, insan kaynakları, lojistik gibi işlere harcadığının ilk kez ortaya çıktığını yazıyor. Habere göre Pentagon, savaş hattından çok uzakta masabaşı işi yapan bir milyon 14 bin çalışana maaş ödüyor. Aktif görevde bulunan Amerikan askeri sayısı ise bir milyon 800 bin. Gazeteye göre bu inceleme, savurganlığı sona erdireceği iddiasıyla kampanyasını yürüten Donald Trump’ın ilgisini çekebilir.

New York Times ise New Jersey’de Yahudi ve Müslüman kadınların diyalog kurmasını amaçlayan Selam-Şalom Kardeşliği girişimine katılan iki kadının fotoğrafını ana sayfasına taşımış. Habere göre bazı Yahudi ve Müslümanlar, Donald Trump’ın başkan seçilmesinden sonra artan nefret suçları karşısında birlik olmayı tercih ediyor ve yeni ittifaklar kuruluyor.

New York Times bugün ayrıca Donald Trump’ın, kabinesini, Başkan Obama’nın sosyal programlar, maaşlar, kamuya açık alanlar, hazine arazileri, eski muharipler ve çevre gibi birçok konuda izlediği politikalara karşı çıkanlarla doldurduğunu, yazıyor. Gazeteye göre Başkan Obama’nın siyasi mirasını tehdit eden bu durum, Trump kabinesinin giderek daha da sağa kaydığı anlamına geliyor. Habere göre Trump’ın İskan ve Kentsel Gelişim Bakanlığı’na eski rakibi, emekli beyin cerrahı Ben Carson’u getirmesi, buna bir örnek. Ben Carson, hükümetin yoksullara yaptığı yardımlara sıcak bakmıyor ve bunun, yardıma bağımlılığı körükleyen ve ırkçılığı daha da arttıran bir uygulama olduğunu düşünüyor.

New York Times Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen bazı liderlerinin gümrük vergileri konusunda Donald Trump’la ters düştüğünü yazıyor. Habere göre Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan dahil bazı Cumhuriyetçiler, faaliyetlerini Amerika dışına çıkarmayı planlayan şirketlere ağır vergi uygulama tehdidinde bulunan Trump’a karşı çıkıyor. Gazete, ticaret, hükümetin altyapı harcamaları ve vergi politikasında partinin ileri gelenleriyle ters düşmesinin, Kongre’de desteğe ihtiyacı olan Trump’ı zora sokabileceği yorumunda bulunuyor.

XS
SM
MD
LG