Erişilebilirlik

‘Arafat’ın Ölümünden İsrail Sorumlu’


İsviçreli doktorların Yaser Arafat’ın mezarından aldığı örneklerde radyoaktif madde bulduğunu açıklamasının ardından, eski liderin ölümünü soruşturan Filistin komisyonu İsrail’i suçladı

Filistin eski lideri Yaser Arafat’ın ölümünü inceleyen yerel komisyonun başkanı, olaydan İsrail’i sorumlu tuttu.

İsviçreli doktorların Arafat’ın mezarından aldığı örneklere dayanarak eski liderin radyoaktif maddeyle zehirlendiğ yönünde kanıtlar bulduğunu açıklamasının ardından konuşan Filistin Soruşturma Komisyonu Başkanı Tevfik Tiravi, İsrail’in Arafat’ın ölümünde “birinci dereceden ve tek sorumlu” olduğunu açıkladı.

Ramallah’ta gazetecilere yaptığı açıklamada soruşturmanın devam edeceğini de kaydeden Tiravi, Arafat’ın ölümünü “21’inci yüzyılın suçu” diye niteledi.

İsviçreli adli tıp uzmanları, Filistin eski lideri Yaser Arafat’ın radyoaktif polonyum maddesiyle zehirlendiği iddialarını destekleyecek “makul kanıtlar” bulduğunu bildirmişti.

İsviçreli uzmanlar, Arafat’ın ölüm nedeni hakkında doğrudan bir açıklama yapmadı, ancak mezarındaki örneklerden alınan polonyum maddesinin, bu işin “kaza olmadığını” gösterdiğini belirtti.

Filistinli yetkililer, uzun süredir Yaser Arafat’ı İsrail’in zehirlediğini iddia ediyordu. İddiaları sürekli yalanlayan İsrail, dün de benzer bir açıklama yaparak Arafat’ın ölümünden sorumlu olmadığını bildirdi.

2012 yılında İsviçreli uzmanların yanı sıra Fransız ve Rus uzmanlar da Arafat’ın mezarından örnek almıştı. Rus uzmanlar, örneklerde polonyum izine rastlanmadığını bildirdi. Fransa’da yapılan incelemenin sonuçlarıysa açıklanmadı.

Yaser Arafat, Ekim 2004’te hastalanmış, birkaç gün içinde tedavi amacıyla Fransa’ya götürülmüş, ancak orada komaya girdikten sonra 11 Kasım’da hayatını kaybetmişti.

Yaser Arafat’ın dul eşi Süha, Filistin yönetimine adalet çağrısı yaptı. Doha’da Associated Press Haber Ajansı’na konuşan Süha Arafat, polonyum maddesine erişimi olabilecek ülkelerin ancak nükleer güçler olabileceğini söyledi, ama doğrudan İsrail’i suçlamadı. Resmen doğrulamasa da İsrail’in nükleer silahlara sahip olduğu biliniyor.

Lozan Üniversitesi tarafından yürütülen inceleme sonucu yazılan 108 sayfalık rapor, el Cezire televizyonunda yayınlandı. Rapor, Arafat’ın en azından ‘doğal nedenlerden ölmediğini’ doğruluyor. Ancak raporun yazarları, bulunan radyoaktif maddenin Arafat’ı öldürmüş olabileceğini kesin olmasa da makul bir dille kanıtladıklarını belirtiyor. Polonyum-210, renksiz, kokusuz ve neredeyse teşhisi zor bir radyoaktif madde.

2006 yılında, İngiltere’ye sığınan eski Rus casus Aleksander Litvinenko’nun Polonyum-210 maddesiyle öldürüldüğü kanıtlanmış, Litvinenko ölüm döşeğinde ölüm emrini Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in verdiğini açıklamıştı. Putin suçlamayı reddetti ve olay Rusya’yla İngiltere arasında bir diplomatik krize neden oldu. Rusya ayrıca İngiltere’nin ¬olayla ilgili olarak yargılamak istediği bir kişiyi iade etmeyi reddetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG