Erişilebilirlik

Ara Seçimlerde Latin Kökenliler Önemli Rol Oynayacak


Ara Seçimlerde Latin Kökenliler Önemli Rol Oynayacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Latin Amerika kökenli Amerikalılar 4 Kasım’da yapılacak ara seçimlerde önemli rol oynayabilir. Seçmenler Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamını, Senato’nun 3’te 1’ini ve ülkedeki diğer eyalet yetkililerini seçecek

Latin kökenli eylemciler geçenlerde bir vatandaşlığa geçiş töreninde seçmen kaydı yaptı. Roberto Hernandez önceden Amerikan vatandaşı olan oğlunun yardımıyla kütüğe yazılmış. Hernandez’in amacı, Amerika’daki milyonlarca kayıtdışı göçmenin daha fazla söz sahibi olmasını sağlamak: “Kimliksiz yaşayan göçmenlere bir fırsat verilsin. Hepimize eşit muamele edilsin.”

2008 ve 2012 seçimlerinde birçok Latin kökenli seçmen Barack Obama’ya umut bağlamıştı. Obama, kapsamlı bir göçmenlik reformu için söz vermişti. Ancak Başkan Kongre’deki Cumhuriyetçiler’in yoğun muhalefetiyle karşılaştı. Cumhuriyetçiler sınır güvenliğinin arttırılmasını istiyor ve yasadışı göçmenlere af getirilmesine karşı çıkıyor.

Çoğu Demokrat Partili olan Latin kökenli eylemciler ciddi bir hayal kırıklığı yaşıyor: “Başkan Obama ne yaptı? Hiçbir şey.”

Bir basın toplantısında Latin kökenli ailelerin durumu gözler önüne serildi. Aile üyelerinin bir kısmı vatandaş, diğerleri ise kaçak durumda. Göçmenlik Bürosu yetkileri vatandaş olan bir kızın babasıyla dedesini tutuklamış. Eylemciler masada boş tabaklar bırakarak bir sofra kurmuş. Bu Başkan Obama’nın California’da seçim bağışı toplamak için katıldığı lüks yemekle tezat oluşturuyor.

Dedesi ve amcası sınırdışı edilme riski olan vatandaş ve seçmen Lauren Diegues, Obama’nın kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söylüyor: “Kızgınım çünkü bu durumu yaşadıktan sonra diğer ailelerin duygularını daha iyi anlıyorum.”

California Partilerüstü Kamu Politikaları Enstitüsü’nden Dean Bonner, Latin kökenlilerin hangi partiden olursa olsun genelde Başkan’dan memnun olmadıklarını söylüyor: “Latin seçmenler arasında desteğinin sürekli eridiğini gördük. 2012 seçiminden önce her 4 Latin’den 3’ü Başkan’ın performansından memnunken bu rakam bugün yüzde 50’ye düştü.”

Hispanik İş Konseyi Enstitüsü’nden Hector Barreto Latin kökenlilerin birçok eyalette seçim sonuçlarını etkileyebileceğini söylüyor: “Örneğin Colorado’da büyük bir Hispanik nüfus var. Kuzey Carolina hatta Arkansas’ta da Latin kökenli seçmen çok. Bu nedenle iki parti de Latinler’in oyunu zaten alacağını varsayamaz. Bu hem yerel hem de ulusal seçimler için geçerli.”

Latin kökenli seçmenler iki yıl önce toplam seçmenlerin yüzde 8’inden fazlasını oluşturuyordu. Seçme hakkı olanların yarısından azı oy kullandı. Eylemciler bu seçimlere katılım oranını arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG