Erişilebilirlik

Aşırı Dozda İlaç Kullanımı Uyuşturucu Kadar Tehlikeli


Amerika Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, Amerika’da reçeteli ilaçların aşırı dozda tüketiminin adeta salgın haline geldiğini bildiriyor. Merkeze göre aşırı dozda ilaçlar yüzünden ölenlerin sayısı, uyuşturucudan ölenlerden çok daha yüksek.

Şarkıcı ve aktris Whitney Houston’un beklenmedik ölümü reçeteli ilaçların dozunun yanlışlıkla aşılmasına ilişkin tartışmaları alevlendirdi.

Houston’un ölüm nedeni resmi olarak henüz açıklanmadı ancak yetkililer sanatçının, otel odasında reçeteli ilaçların bulunduğunu, kimileriyse ölümünden önceki günlerde Houston’u şampanya içerken gördüklerini söylüyor. Hem bu ilaçların bazıları hem de alkol merkezi sinir sistemini yavaşlatıyor. İkisinin karışımıysa ölümcül oluyor.

Washington Hospital Center’dan farmakoloji uzmanı Doktor Jennifer Brand, ”Son zamanlarda oksikontin, perkoset, vikodin (vaykodin) gibi reçeteyle satılan ağrı kesicilerle, anksiyete giderici ilaçların sık sık birarada kullanıldığını duyuyoruz,” diyor.

Milyonlarca Amerikalı uyku ilacı, ağrı kesici ve anti depresan kullanıyor. Eczanelerin, ilaç kutularının üzerine yapıştırdığı etiketlerse yanıltıcı olabiliyor. Bu genç adam, anne babasına verilen ilaçları kullanmış: ”Doktorlar anne-babama bu ilaçları verdiği için kullanmamda sakınca olmadığımı düşünüyordum. Bu, sokaktan uyuşturucu almaya benzemiyordu.”

Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nden doktorlar birkaç yıl önce reçeteli ilaçlardan ölenlerin sayısında artış tespit etti. 2008’de bu gözlemleri onaylayan bir araştırma yayınlandı. Doktor Aron Hall: ”Reçeteli ilaçları yüksek dozda alıp ölenlerin çoğunun aslında bu ilaçlar için reçetesi olmadığını tespit ettik.”

Reçetesiz veya bitkisel ilaçlara erişimse son derece kolay.

Medstar Hastanesi'nden Jennifer Brand, ”Birlikte kullandığınız ilaç sayısı arttıkça zarar görme riskiniz de artar,” şeklinde konuşuyor.

Hastanın birden fazla doktora göründüğü ve birden fazla eczaneden ilaç aldığı durumda doktorlarının, hastanın kullandığı ilaçların tam listesini bilmemesi sözkonusu olabilir. Kişilerin ilaçlara nasıl tepki vereceklerinin bilinmemesi de büyük sorun.

Brand, ”Her hasta ilaçlara farklı tepki verir. Kimileri çok hassastır, kimileriyse yüksek dozda ilaç almasına rağmen bir etki görmez. Ne yazık ki bunu tam olarak bilmenin yolu yok,” diyor.

Jennifer Brand, tek aile doktoruna bağlı kalınmasını öneriyor, uzman doktora başvurulduğu takdirde kullanılan tüm ilaçların her doktora bildirilmesi gerektiğini söylüyor. Brand ayrıca ilaçların birlikte kullanımı konusunda eczacılara da danışılabileceğini hatırlatıyor.


XS
SM
MD
LG