Erişilebilirlik

Apple ve FBI Kongre'de İfade Verdi


Apple ve FBI Kongre'de İfade Verdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Amerika’da ünlü teknoloji devi Apple ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) arasındaki hukuk savaşı devam ediyor. FBI, Apple’dan, geçtiğimiz Aralık ayında California’nın San Bernardino kentinde 14 kişiyi öldüren Taşwin Malik’in kullandığı iPhone’un şifresini kırmasını istiyor. FBI, teröristin telefonunda soruşturma için hayati önem taşıyan bilgilerin olabileceğini öne sürüyor. Ancak Apple, cihazın kilidini açmasının gelecek davalar için tehlikeli bir emsal oluşturacağı gerekçesiyle FBI’ın talebini reddediyor. Giderek büyüyen hukuk savaşında Apple ve FBI yetkilileri kozlarını, dün Kongre Adalet Komisyonu önünde paylaştı.

Apple ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) arasında bir süredir devam eden iPhone şifre tartışması, Kongre Adalet Komisyonu’na taşındı. Apple, ve diğer teknoloji şirketleri, kullanıcıların kişisel bilgilerini korumak için daha sıkı bir şifreleme yönteminden yana. FBI ise, ciddi suçlarda telefonlardaki şifrelenmiş bilgiye erişim için yeni yasalar geçirilmesini istiyor.

FBI Direktörü James Comey Kongre'de, “Konu, San Bernardio davasıyla ilgili. Tabii ki bu dava diğer hakim ve davacıların da gelecekte gözönüne alacağı daha kapsamlı bir soruna dikkat çekiyor. Ancak şu anda elimizde bir dava var ve bu davada neler olup bittiğini daha iyi anlamamızı sağlayacak ipuçları bulmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Apple’ın hukuk müşaviri Bruce Sewell ise, FBI’ın talebinin bütün iPhone’ların güvenliğini zayıflatacağını savunuyor.

Siber güvenlik uzmanı Mark Rotenberg, FBI’ın talebinin yerine getirilmesinin tehlikeli bir örnek teşkil edeceğini söylüyor. Rotenberg, eğer Amerikan hükümeti bu yazılımı uygularsa, diğer hükümetlerin de aynısını yapabileceğini belirtiyor.

Kongre üyeleri, güvenliğin ve kişisel bilgilerin korunmasının Amerikalılar için eşit değerde olduğunu söylüyor.

Kongre konuyla ilgili yeni bir yasa üzerinde çalışırken, Apple ve FBI’ın arasındaki hukuki savaşın da mahkemelerde devam etmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG