Erişilebilirlik

Apple'ın CEO'sundan AB'ye Tepki


Apple'ın CEO'sundan AB'ye Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Avrupa Birliği’nin, İrlanda'nın Apple şirketine AB yasalarını ihlal eden teşvikler sağladığı gerekçesiyle 13 milyar Euro cezaya çarptırmasının yankıları sürüyor.

Apple Ceo’su Tim Cook karara sert tepki gösterdi. Cook, kararı “Tamamen siyasi saçmalık” olarak niteledi. İrlanda medyasına konuşan Cook, karara karşı İrlanda ile birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi, kararın hukukta ve gerçekte temeli olmadığını vurguladı.

Avrupa Birliği’nin konuyla ilgili rakamları nereden aldığını bilmediğini söyleyen Cook, tartışmalı yılda şirketin 400 milyondan fazla vergi ödediğini söyledi ve Apple’ın İrlanda’nın en fazla vergi ödeyen şirketi olduğunu kaydetti.

Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager ise Avrupa Birliği’nin kararını savundu. Vestager, kararın siyasetle ilgisi olmadığını söyledi.

Vestager, “Kim Apple’ın İrlanda’da 2014 vergi oranının yüzde 0.005 olmasını adaletli olarak niteleyebilir” sorusunu soruyor.

Tim Cook ise şirketin özel muamele görmediğini ve Apple’ın itirazında haklılığının ortaya çıkacağını vurguluyor ve Avrupa Birliği’ni Avrupa genelinde vergi kanunlarını değiştirmeye çalışmakla suçluyor.

Bu hafta başında Avrupa Birliği, Apple’a İrlanda’ya 14,5 milyar dolar geri vergi ödemesini istedi. Avrupa Birliği şirketin Dublin’den adaletsiz vergi indirimi aldığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG