Erişilebilirlik

Apple FBI'a Karşı: Mahremiyet mi Güvenlik mi?


Apple FBI'a Karşı: Mahremiyet mi Güvenlik mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Teknoloji devi Apple, Amerikan hükümetinin, California eyaletinin San Bernardino kentindeki saldırıyı düzenleyen militanların kullandığı iPhone’un kriptolu yazılımını kırma talebine karşı direniyor. Konu, birçok Amerikalı’nın aklında olan soruyu bir kez daha gündeme taşıdı: Mahremiyet mi daha önemli, yoksa ulusal güvenlik mi.

Federal Soruşturma Dairesi FBI, Apple şirketinden, Aralık ayında San Bernardino’da düzenledikleri saldırıda 14 kişiyi öldüren militan çiftin kullandığı iPhone’un kriptolu yazılımını kırmasını istiyor. Bu talebe açık mektupla karşılık veren Apple, müşterilerinden, hükümetin vatandaşların özel hayatına müdahale etme girişimini protesto etmesini istedi. Müşterilerin verdiği tepkilerse çok çeşitli. Bazıları hükümetin herkesin telefonlarına bakabileceğini düşünüyor. Bazıları ise resmi bir soruşturma olduğu için durumu uhaklı buluyor.

Beyaz Saray, terör eylemi soruşturmasının öncelikli olduğunu, ancak vatandaşların mahremiyet hakkının çiğnenmeyeceğini açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, sadece militanın kullandığı telefon üzerinde değişiklik yapılması istendiğini belirtti.

Konu, teröristlerin özellikle hedef aldığı New York gibi kentlerdeki polis teşkilatları için giderek büyüyen bir soruna işaret ediyor. New York Belediye Başkanı Bill De Blasio, teknoloji şirketlerinin istemeyerk de olsa teröristlerin işlerini kolaylaştırdığını belirtiyor.

Teröristler, takip edilmelerini zorlaştıran ileri teknoloji ürünü yazılımlardan giderek daha çok yararlanıyor. New York Senatörü Chuck Schumer’a göre bu sorun, davalarla çözülemez.

Bu hafta Salı günü çıkan mahkeme kararı, Apple’dan, FBI’ın, telefonun şifresinin on kez üstüste yanlış girilmesi durumunda otomatik olarak devreye giren ‘bellekten silme’ özelliğini aşmasına yardımcı olmasını istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG