Erişilebilirlik

Apple Bilgisayar Şirketi Rekor Kar Elde Etti


Apple Bilgisayar Şirketi Rekor Kar Elde Etti
Apple Bilgisayar Şirketi Rekor Kar Elde Etti

Apple şirketinin son üç aylık dönemdeki karının beklenenin üzerinde olması hissedarlarını rahatlattı. Şirketin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Steve Jobs’ın sağlık nedenleriyle izne ayrılacağını açıklamasından sonra Apple’in hisseleri yüzde 10 civarında değer kaybetmişti. Pankreas kanseri olan 55 yaşındaki Steve Jobs’a yaklaşık iki yıl önce karaciğer nakli yapılmıştı. Jobs’un sağlık durumunun Apple’ın geleceğini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünenler olsa da uzmanlar, kısa dönem tahminlere göre şirketin hala çok güçlü olduğunu vurguluyor.

Bazıları Steve Jobs’sız bir Apple düşünemiyor. Bu yüzden, 1976’da evinin garajında ilk Apple bilgisayarı geliştiren ve tüm dünyayı iPod, iPhone ve iPad ile tanıştıran Jobs, izine ayrılacağını açıkladığında, şirket hisseleri yüzde 10 değer kaybetti. New York Times teknoloji yazarı Nick Bilton, Jobs’ın iki yıl aradan sonra yeniden izne ayrılmasının bazı çevreleri şaşırttığını söylüyor: “Hiç kimse Jobs’ın yeniden izin almasını beklemiyordu. İznin ne kadar süreceği ve Jobs’un sağlık durumu tam olarak bilinmiyor.”

Kişisel bilgilerini saklamaya özen gösteren Jobs, pankreas kanseri tedavisi gördü. Başlangıçta hormon dengesizliği olduğunu söylediği hastalığı nedeniyle Jobs’a 2009’da karaciğer nakli yapıldı. Jobs yeniden izne ayrılacağını açıkladığında hisselerin fiyatı düşünce şirket 20 milyar dolar değer kaybetti. Ancak beklenenin üzerinde çıkan üç aylık yüksek kar oranı Apple’i yeniden rahatlattı. Son üç aylık rakamlara göre Apple’ın geliri yüzde 71 oranında arttı. Bundan da Noel alışverişi sırasında tüketicilerin iPhone ve iPad’i tercih ettikleri anlaşılıyor. Ancak Wall Street Journal’dan Kara Swisher’a göre, Steve Jobs olmadan Apple’ın aynı başarıyı yakalaması zor. Swisher, “Steve Jobs’ın yerini kimse dolduramaz. Jobs’un selefini bulmak çok zor,” diyor.

Apple son üç ayda rekor düzeyde kar etse ve 27 milyar dolarlık gelir sağlasa da Alman analist Oliver Roth’a göre, şirketin geleceği hala Steve Jobs’ın durumuyla birebir bağlantılı. Roth, “Jobs, Apple’ın hem aklı hem de beyni gibi. Sağlık izninin ne zaman sona ereceği bilinmediği sürece Apple’ın geleceğiyle ilgili spekülasyonlar devam edecektir,” diye konuşuyor.

Son verilere göre Apple’ın 2011’de 17 milyondan fazla iPod, 15 milyon iPhone ve 6 milyondan fazla da iPad satacağı öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG