Erişilebilirlik

AP'de Gündem Türkiye


AP'de Gündem Türkiye
AP'de Gündem Türkiye

Doğu Akdeniz'de doğalgaz aramasına başlaması nedeniyle Türkiye'nin çok sert tepkisi ve misillemesiyle karşı karşıya kalan Rum Yönetimi yaşanan gerginliği Avrupa platformuna taşıdı. Genel Kurul çalışmalarına bugün başlayan Avrupa Parlamentosu salı günkü oturumunun son bölümünde konuyu masaya yatıracak. Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın da katılacağı oturumun Rum ve Yunan parlamenterlerin Türkiye aleyhtarı şovuna dönüşmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Türk-Rum gerginliği salı günkü oturumun son bölümünde ele alınacağından Rum-Yunan ve Türkiye karşıtlarının varlığının yoğun, genel katılımın ise oldukça düşük olması öngörülüyor. AP'deki siyasi grupların büyük çoğunluğu iki taraf arasındaki gerginliğin tırmandırılmasından ya da olayın Türkiye-AB gerilimine dönüştürülmesinden yana değil.

Toplantının alacağı yönde Ashton'ın takınacağı tavır da belirleyici olacak. Ashton'ın salı günkü oturumda da taraflara itidal çağrısında bulunması, iyi komşuluk ilişkilerini tehlikeye atacak eylem ve söylemlerden uzak durulması ve asıl odaklanılması gereken konunun Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakereler olduğu mesajını vermesi bekleniyor. Oturum sonrasında herhangi bir karar alınması ise gündemde değil.

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’yle ilgili bir başka toplantı ise vize sorunu konusunda yapılacak. Türkiye-Avrupa Birliği ve Türkiye-Avrupa Birliği vize ilişkilerinin ele alınacağı toplantıya Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström katılarak birer sunum yapacaklar. Toplantı Türkiye açısından sıkıntı yaratan vize sorunun masaya yatırılacak olması açısından önemli olsa da tarafların tutumlarında herhangi bir değişiklik olmaması nedeniyle açılım sağlayacak veya sonuç doğuracak bir boyuta sahip değil.

Bu iki toplantının yanı sıra Bağış’ın da yoğun bir temas trafiği olacak. Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların bir çoğunun başkanıyla görüşecek olan Bağış, Komisyon üyesi Malmström, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Gabriele Albertini, Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Helene Flautre ve Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten gibi isimlerle bir araya gelecek. Bağış’ın dikkat çeken bir başka temasını ise Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi olan UMP’nin milletvekilleriyle bir araya geleceği öğle yemeği oluşturacak.

XS
SM
MD
LG