Erişilebilirlik

AP Türkiye’de Kadına Şiddete Sıfır Hoşgörü İstedi


Avrupa Parlamentosu, Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt tarafından hazırlanan “2020 Perspektifinde Türkiye’de Kadın” başlıklı bir raporu onayladı. Rapor ve ona bağlı karar tasarısı Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 28 aleyhte oya karşı 590 oyla kabul edildi. 53 parlamenter ise çekimser oy kullanmayı tercih etti.

Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt
Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt



Rapor, son dönemde kadın hakları konusunda Türkiye’de yapılan yasal düzenlemeler ve uygulamada sağlanan ilerlemelerle gerek yasal çerçevede gerekse bunun uygulanmasında yaşanan ciddi aksaklıkları iyi bir şekilde dengeleyen yapısıyla dikkat çekiyor. Belgenin ana mesajını ise kadına yönelik şiddete hoşgörü gösterilmemesi gerektiği oluşturdu.

Türkiye’deki kadınların yüzde 39’unun en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığı vurgulanan raporda, nüfusun yüksek olmasına karşın şiddet mağduru kadınlar için sadece 65 sığınma evi bulunması eleştirildi. Namus cinayetleri ve zorla evlendirmelerde artış olduğuna dikkat çekilen belgede resmi makamların bu konudaki gevşekliğinin artış üzerinde etkili olduğu vurgulandı. Aile içi şiddetin önlenmesi için çalışan kamu görevlilerinin özel eğitimden geçmesi gerektiğine işaret edilen belgede kadına yönelik aile içi şiddetin ceza hukuku kapsamına alınması talep edildi. Zorla evlendirmelerin suç sayılması gerektiği de Avrupa Parlamentosu’nun vurguladığı konular arasında yer aldı.

Babalık izninin devreye sokulması çağrısının yer aldığı belgede, Türk hükümeti tarafından zorunlu eğitim süresiyle ilgili olarak yapılan ve “4+4+4” olarak adlandırılan uygulamayla ilgili bazı endişeler de metne yansıtıldı. Belgede, kız çocuklarının okuldan uzaklaşmasına izin vermeyecek düzenlemeler getirilmesinin önemli olduğu vurgulandı.

Raporun üzerinde durduğu bir başka konuyu da sendikal haklar oluşturdu. Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de kadınların sendikal yaşamda temsil edilme oranından memnun olmadığını net şekilde hissettirdi. Benzer bir yaklaşıma kadınların siyasetteki yeri hakkında da rastlanıyor. Avrupa Parlamentosu belgesinde, seçimlerde kadınlar için kota sistemi getirilmesi istendi.

Raporun kabul edilmesinden sonra bir açıklama yapan Hollandalı milletvekili Emine Bozkurt, “Avrupa Birliği’ne damsız girilmez. Yıllardır bunu söylüyorum ve bugün Avrupa Parlamentosu da bunu destekledi. Tabii yapılacak reformlara Avrupa Birliği desteği sağlanması önemli. Bu nedenle kadın hakları konusunun Pozitif Gündem’in temel haklarla ilgili 23. fasıl çalışma grubunda ele alınacak olması çok önemli” dedi.


XS
SM
MD
LG