Erişilebilirlik

AP: 'Türkiye İle Üyelik Müzakereleri Durdurulsun'


Avrupa Birliği’nin yasama organı Avrupa Parlamentosu, Türkiye-AB arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak durdurulması yönünde karar aldı. Parlamento'da 479 üye müzakerelerin durdurulması gerektiği yönünde oy kulandı. Karşı oy kullananların sayısı 37 olurken, 107 üye de çekimser kaldı.

AP: 'Türkiye İle Üyelik Müzakereleri Durdurulsun'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

AP, Ankara’nın, OHAL kapsamı altındaki ‘orantısız uygulamalarını’ durdurana kadar, AB ile yürütülen üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istedi. Parlamentonun bu kararına rağmen, AB liderleri çoğunlukla üyelik müzakerelerinin durdurulmasına karşı görüş belirtmişti.

Parlamento’nun aldığı karar siyasi bir yaptırım taşımasa da, Temmuz ayında yaşanan darbe girişimi sonrası Türkiye’deki OHAL uygulamaları karşısında Avrupa’nın duyduğu rahatsızlığın açık bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Çelik’ten tepki

AB Birliği Bakanı Ömer Çelik ise, bu karar sonrası, AB’yi Türkiye’nin yanında olmamakla suçladı, ve bu kararı ‘vasıfsız’ olarak tanımladı, kararı yok hükmünde saydıklarını belirtti.

Avrupa Birliği ülkelerinin sığınmacılara olan tavrını insan haklarına aykırı olarak nitelendiren Çelik, Birliğin çifte standart uyguladığını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG