Erişilebilirlik

Antibiyotiklere Karşı Alternatif Tedavi


Antibiyotiklere Karşı Alternatif Tedavi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Marc Guillonneau, Netherton sendromuna sahip. Özellikle cilt enfeksiyonlarına karşı savunmasız olan Guillonneau, hastalığı yüzünden daha önce ölümle burun buruna kalmış.

Guilloneau, geleneksel antibiyotik tedavisine alternatif haline gelen faj tedavisi için, 1923’te Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, bilimadamı George Eliava’nın kurduğu Eliava Enstitüsü’ne gitmiş.

Tıpkı penisilin gibi antibiyotikler de önüne çıkan herşeyi öldürüyor. Faj’lar ise, bazı spesifik bakterileri hedef alıyor ve normal hücrelere dokunmuyor. Ancak bu hem iyi hem de kötü. Çünkü her bakteri için özel bir faj geliştirilmesi gerekiyor.

Enstitü'den Naomi Hoyle, “Hastaların başka seçeneği yok. Ancak bizim hastadaki bakteriye karşı spesifik bakterifajları test etme ve tedaviye uygun olan fajı bulma imkanımız var” diye konuşuyor.

Öte yandan faj tedavisi, Marc Guilloneau üzerinde başarılı olmuş gibi görünüyor.

Faj tedavisinin bilimsel deneyleri geçen yıl Avrupa’da başladı. Antibiyotik direnci gösteren bakterilerle ilgili kaygılar artarken, Amerika Ulusal Sağlık Enstitüleri tedaviyle ilgili araştırmalara kaynak sağlama kararı aldı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG