Erişilebilirlik

Gaziantep’te Tek Konu Suriyeliler


Tüm seçimlerinde o seçimin birinci partisinin en yüksek oya ulaştığı Gaziantep, Türkiye’nin aynası gibi. Amerika’nın Sesi muhabiri Hilmi Hacaloğlu, kentte seçimlerin nabzını tuttu. Kentte en büyük iki sorun Suriyelilerin sosyal entegrasyonundaki eksiklik ve ekonomik sıkıntılar

Türkiye’de seçimlerin nabzını tutmak için en doğru il Gaziantep. Zira Gaziantep, Türkiye’nin çok partili yaşama geçtiği 1950 yılından bu yana tüm genel seçimlerde hep en yüksek oyu alan partiyi seçti. Menderes ile Demirel rüzgarını da gördü, 27 Mayıs’tan sonra CHP’ye de çark etti. Karaoğlan’a da Turgut Özal’a da AKP’ye kazandıkları seçimlerde büyük destek verdi.

Gaziantep, Türkiye’nin en borçlu kenti

Bugün Gaziantep, Türkiye’nin en büyük sekizinci kenti olarak kabul ediliyor. 6,5 milyar dolarlık ihracatıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomik kalbi olarak görülen Gaziantep, aynı zamanda%352’ye ulaşan nakdi kredilerin mevduata oranı ile aynı zamanda Türkiye’nin en borçlu ili.

Antep halkı, bugünlerde kentteki en büyük problem olarak Suriyeliler ile birlikte ekonomik sıkıntıları gösteriyor. İşçi emeklisi Hayrettin Bağ, ‘900 lira emekli aylığım var. Geçinebilmek için hala çalışıyorum. Ama bu da yetmiyor. Televizyonlara, gazetelere bakılırsa her şey güllük gülistanlık ama gerçek öyle değil’ diyor.

Suriyelilere tepki büyüyor

Resmi rakamlara göre Gaziantep’te 400 binden fazla Suriyeli yaşıyor. Ancak kentteki birçok insan gerçek sayının bunun çok üstünde olduğu kanısında. Genel resmi Yeni Çizgi gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bekir Şahin ortaya koyuyor:

‘Hükümet, Suriyelileri kabul etmiş ama Anteplilere hiç sormadı. Suriye’den gelen insanlar aç, iş yapmak, çalışmak istiyorlar. Fabrikada çalışıyor. Ara iş yapıyor. Temizliğe gidiyorlar. Yapmadıkları iş yok çünkü açlar. Normal işçiler tarlaya 40 liraya giderken onlar 20 lira alıyor. Fabrikada normal işçiler 800-900 liraya çalışırken Suriyeliler 600 liraya çalışıyorlar. Bir ekmek parası için saatlerce çalışıyor’.

Röportaj yaparken hemen yanı başımızda bir çöp tenekesini karıştıran bir Suriyeli çocuğu gösteriyor, ‘bunun gibi bir çöpü her gün 30-40’a yakın Suriyeli karıştırıyor. Bir şeyler alıp götürmeye çalışıyor. Bu durumdan Antepli çöpçüler bile şikayetçi’.

Esnaf, Suriyelilerin vergi vermemesinden şikayetçi

Suriyeliler, kentin en turistik yeri olarak kabul edilen tarihi kalenin hemen altında bulunan dükkanlar dahil şehrin birçok noktasında esnaflık yapıyor. Bu durum da özellikle kent esnafında rahatsızlık yaratıyor.

Bir esnaf şöyle diyor, ‘bizim mahallede Suriyeli esnaf dükkan açtı. O da aynı işi yapıyor ben de. Ben vergi ödüyorum ben stopaj ödüyorum. Onlarda böyle bir sıkıntı yok. Böyle olunca kazanç doğrudan ceplerine gidiyor. Doğal bir şey değil. Biz bu vatan için vergi verelim. Yatıracaklarımızı ödeyeceklerimiz ödeyelim. Onlar vergisiz çalışıyor. Bu Gaziantep ve Türkiye için hem çifte standart yaratıyor hem de tehlikeli bir durum. Daha geçenlerde burada Suriyelileri kovaladılar. Bu iş büyüyebilir acil bir çözüm bulunmalı’ diyor.

Bir işçi ise Suriyelilerin kira fiyatları üzerinde baskı yaratığı iddiasında: ‘250 liraya oturduğum ev bugün 350 lira. Suriyeliler en çok çalışanları vuruyor’

Celal Doğan: Kentin sosyo-ekonomisi allak bullak oldu

Seçimin en renkli siması Celal Doğan da Suriyeliler meselesinin kentte büyüyen bir sıkıntı yarattığına katılıyor. Yıllarca SHP ve CHP de siyaset yapan, 15 yıl kentte belediye başkanlığı yapan Doğan, hükümetin Suriyeliler konusunda sosyal politikalar üretmemiş olmasını eleştiriyor.

Doğan, ‘2040 yılında Antep’in ne kadar yeşil alan ne kadar cami yeri ne kadar cemevi, ne kadar su lazım olacağını hesapladık. 2,5 milyon nüfusa tekabül edecek şekilde hesaplamıştık. Doğu Anadolu’dan zengin kesim paralarıyla, yoksul kesim emekleriyle geldiler. Ancak Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin Şam’da Emevi Camii’sinde namaz kılmayı düşüneceğini hesap etmedik. Bunun neden olduğu 400 bin Suriyeliyi hesap etmedik. Antep bugün bütünüyle allak bullak oldu’ diyor.

MHP’li Özdağ: İşsizlik had safhada

2011 Seçimleri’nde Gaziantep’ten bir milletvekili çıkaran MHP’nin birinci sırayı adayı Profesör Ümit Özdağ. Sorularımızı yanıtlayan MHP’li aday, kentte Suriyelilerin yarattığı sorunlara dikkat çekiyor. Özdağ, ‘Suriyelileri barışçı bir şekilde ülkelerine gönderecek politikalar üretmek lazım. Kentte bir diğer konu ekonomik sıkıntılar. İşsizlik had safhada’ diyor.

İktidar partisi ise Gaziantep’e her zaman ki gibi büyük önem veriyor. 2014 Yerel Seçimleri’nde Aileden Sorumlu Fatma Şahin’i büyükşehir belediye başkanı olarak gönderen AKP, bu kez Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le ağırlığını koyuyor. Birçok bakan kente sık sık ziyaret yapıyor.

Gaziantep’te bu seçimde 1 milyon 2 bin seçmen oy kullanacak. 12 milletvekilinden 9’unu elinde tutan AKP, yine en önde parti olarak görünüyor. Ancak 2011’de 512 bin oy alan iktidar partisi, 2014’teki belediye seçimlerinde 490 bin oy aldı. Recep Tayyip Erdoğan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 475 bin oy alabildi. 2011’de 42 bin oy alan HDP ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 83 bin oy aldı.

Kobani direnişi, HDP’ye yaramış

HDP İl Başkanı Mehmet Karayılan, ‘özellikle Kobani direnişi, Alevi seçmen nezdinde partimizin itibarını arttırdı. Biliyorsunuz hemen ötemiz sınır IŞİD’in Kobani’yi alması halinde Antep’te de büyük olaylar olabileceği endişesi hakimdi. Burada birçok IŞİD hücresi olduğunu zaten biliyoruz. Bu nedenle Alevi seçmenlerin bize yönelmesi kimseyi şaşırtmasın’ diyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG