Erişilebilirlik

Antarktika’da Rekor Soğuk Saptandı


Amerika’yı bir süredir etkisi altına alan soğuk hava dalgası, 2010 yılının Ağustos ayında Antarktika’da elde edilen rekor -93 derece sıcaklıkla karşılaştırıldığında tropik hava gibi kalıyor.

Bir araştırma için 32 yıllık iklim verilerini uydu aracılığı ile değerlendiren meteoroloji uzmanları, 10 Ağustos 2010 tarihinde Antartika’nın doğu bölgesindeki bir platoda sıkışmış havanın -93 dereceye kadar düştüğünü belirledi.

Bu gözlemi San Francisco’daki Amerikan Jeofizik Derneği toplantısında basına açıklayan Boulder Üniversitesi Ulusal Kar ve Buz Araştırma Merkezi yetkilisi Ted Scambos, bir önceki rekorun -89,2 derece ile 1983 yılında yine Antartika’nın doğu bölgesinde bulunan Rus Vostok Araştırma Merkezi istasyonunda kaydedildiği belirtti.
Bir tesadüf eseri ortaya çıkan rekor kayıt, uzmanların kar tepeciklerinin yüzeyinde oluşan çatlaklardan şüphelenip, ısı farklılığını araştırmaya başlamasıyla anlaşıldı.

Süper-soğuk olarak nitelendirilen bu hava paketlerinin karlı yüzeyden yansıyan güneş ışınlarının yüzeyde aşırı soğuk bir hava yaratmasıyla ve bu havanın da bu noktada bir süre sıkışıp kalmasıyla oluştuğu bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG