Erişilebilirlik

Anne Adaylarına Grip Aşısı Tavsiyesi


Grip gibi tehlikeli bir virüse yakalandığımızda birkaç gün iş göremez duruma düşeriz. Birçoğumuz bu riski azaltmak amacıyla aşı oluruz. Ancak yeni doğan bebekler, vücudumuzu koruyan bu tür aşılardan yararlanamıyor.

Bu yüzden gripal salgın dönemlerinde doğan çocukların, özellikle doğumdan sonraki ilk altı aylarında, salgına yakalanma riski artıyor. Grip aşısını her zaman öneren doktorlar, özellikle yeni doğan bebeklerle zaman geçiren herkesin aşı olması gerektiğinin altını çiziyor. Doktorlar ayrıca, hamile kadınların kendilerini korumak için aşı yaptırmaları gerektiği görüşünde de birleşiyor. Zaten zor geçen hamilelik döneminde kadınlar, bir de gripal enfeskiyona yakalandıklarında hastalık dönemi daha ağır geçiyor. Hamilelik döneminde grip geçiren anne adaylarının hastaneye kaldırılması da sık sık karşılaşılan bir durum.

Yeni araştırmalar, grip aşısının sadece anne adayını değil, aynı zamanda anne karnındaki bebeği de, doğumdan sonraki ilk iki ay dahil koruduğunu ortaya koyuyor.

Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde bulunan Witwatersrand Üniversitesi’nden araştırmacı Marta Nunes, özellikle yeni doğan bebekleri aşıyla önlenebilir hastalıklardan korumaya yönelik araştırmalar yürütüyor. Grip aşısı, altı ayını doldurmamış bebeklere tavsiye edilmese de Nunes, bebeklerin aşı olabilecekleri yaşa erişinceye kadar korunabilmeleriyle yakından ilgileniyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Nunes, “annelerin grip aşısı olması üzerinde durduğumuz bir konu. Bu yöntemin bebekleri koruyup korumadığını araştırıyoruz” dedi.

JAMA Pediatrics dergisinde yayınlanan araştırmasında Nunes, grip aşısı olan ve placebo tedavisi gören anne adaylarında bulunan antikorları incelemiş. Doğumdan sonraki 6 ay boyunca bebekleri izleyen Nunes, daha sonra da bebeklerdeki antikor sayısını karşılaştırmış.

Nunes, grip aşısı olan anneden doğan bebeklerin ilk iki ayında, placebo tedavisi gören annelerin bebeklerine göre “daha iyi korunduğunu” görmüş.

Aşı Önerileri

2009 yılında Meksika’da Grip Salgınıyla Mücadele Özel Temsilcisi olarak görev yapan salgın hastalıklar uzmanı Alejandro Macias, grip aşısının hamile kadınlar ve bebekleri üzerindeki etkisi üzerine yapılan bir araştırmayı inceleyen heyetin çalışmalarına da katıldı. Macias Amerika’nın Sesi’ne, Nunes’in yürüttüğü araştırmanın da, diğerleri gibi, grip aşısının hem anne adayları hem de bebekleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu doğruladığını söyledi.

Macias’a göre, araştırmalardan ortaya çıkan bilgiler ışığında bütün sağlık uzmanları, artık hamile kadınlara grip aşısı olmalarını tavsiye edebilir.

Yaptığı çalışmalardan aldığı sonuçlar Nunes’i, bütün hamile kadınları sadece kendilerini korumak için değil, aynı zamanda bebeklerini hem hamilelik döneminde hem de doğum sonrası ilk aylarda korumak için aşı olmaları yönünde teşvik etme konusunda cesaretlendiriyor.

Vücut dirençleri zayıf olduğu için bebeklere altı aylık oluncaya kadar grip aşısı tavsiye edilmiyor. Ancak, yeni doğan bebeklerin, farklı salgın hastalıklara karşı vücut direncini güçlendiren antikor sayısını arttıran aşılar mevcut. Nunes, grip aşısının da bu tür bir aşı olduğunu savunuyor.

Nunes’e katılsa da Macias, daha önce yapılan aşı çalışmalarının bebeklerin bağışıklık sistemi yeterince gelişmediğinden başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. Ancak, yürüttüğü çalışmalar Nunes’e, bebekler için de tehlikesiz ve etkili bir aşı geliştirilmesi konusunda umut veriyor.

Macias, ancak o zamana kadar atılabilecek en doğru adımın, bebeklerin en korunmasız bulunduğu dönemlerde onlara yakın olan her bireyin aşılanması olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG