Erişilebilirlik

Annan'ın Son Girişimi Sonuçsuz


Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştü
Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştü

Uluslararası Temsilci Kofi Annan, Suriye barış planının uygulanması konusunda herhangi bir güvence alamadan Şam’dan ayrıldı. Annan, sonuçsuz kalan Suriye ziyaretinin ardından Amman’da Ürdünlü yetkililerle görüştü.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi olan Annan, ülkede barışın sağlanması için Suriye lideri Beşar Esad’ın derhal harekete geçmesi çağrısında bulunmuştu.

BM Sözcüsü Sausan Ghosheh Suriye hükümetinin herhangi bir adım attığına dair bilgi olmadığını söyledi.

Kofi Annan tarafından şekillendirilen barış planı hükümetinin sivil bölgelerden ağır silahlarını çekmesi ve isyancılarla ateşkesin şartlarına uymasını öngörüyordu. Ancak ateşkes uygulanmadı.

Suriyeli eylemciler, Çarşamba günü çatışmalarda dokuz kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Muhalefet üyeleri hükümet güçlerinin Şam’ın Duma banliyösünü ve Humus kentini top ateşine tuttuğunu söylüyor. Ölü ve yaralı haberleri bağımsız olarak doğrulanamıyor.

Bu arada, BM denetçileri Deyr el Zur kasabasında 13 kişinin öldürüldüğünü doğruladı. Dün geç saatlerde bulunan ölülerin bazılarının elleri bağlı olduğu ve yakın mesafeden vurulduğu tespit edildi.

Cuma günü Hula kasabasında çoğu kadın ve çocuk 100 sivilin öldürülmesi uluslararası toplumda infial yarattı. Amerika, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya, Kanada, Avustralya, Hollanda ve İsviçre’nin ardından Türkiye ve Japonya’da ülkelerindeki Suriyeli diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

Hula katliamıyla ilgili olarak Cuma günü BM İnsan Hakları Konseyi’nde toplantı yapılacak. Toplantı çağrısı Amerika, Türkiye ve Katar tarafından yapıldı.

Hula katliamının ardından Amerikan yönetimi Suriye’ye yönelik yaptırımlarını arttırırken Rusya ve Çin herhangi bir askeri operasyon düzenlenmesine karşı çıktıklarını yineledi. Dün Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande Güvenlik Konseyi tarafından onaylandığı takdirde askeri operasyon düzenlenebileceğini söylemişti. Rusya herhangi bir operasyon kararını Güvenlik Konseyi’nde veto edeceklerini açıkladı.

Güvenlik Konseyi bugün Annan’ın son temasları konusunda bilgi alacak.}


XS
SM
MD
LG