Erişilebilirlik

Annan Esad'dan Ateşkese Uyulmasını İstedi


Uluslararası barış temsilcisi Kofi Annan, Şam’da ateşkese uyulmasını sağlama amacıyla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü.

Bri BM bözcüsü Annan’ın görüşmede iki ana konuyu gündeme getirdiğini açıkladı: Altı maddelik barış planı ve Houla’da 108 sivilin öldüğü katliam.

Sözcü, Annan’ın görüşlerini açık biçimde Esad’a aktarırken altı maddelik planın şiddeti durdurma ve tutukluları bırakma yönünde cesur adımlar atılmadığı sürece başarıya ulaşamayacağını söylediğini ve planın tam olarak uygulanmasının önemini vurguladığını söyledi.

Suriyeli insan hakları eylemcileri ülke çapında devam eden çatışmalarda son olarak 19 kişinin öldüğünü bildiriyor.

Cenevre’deki BM insan hakları dairesi Cumartesi gününden beri Hula’da inceleme yapan BM gözlemcilerinin 20’nin altında kişinin tank ve top ateşi sonucu öldüklerini belirlediklerini açıkladı. Daire, görgü tanıklarının gözlemcilere katliam kurbanlarının çoğunun evlerine saldıran hükümet yanlısı milisler tarafından öldürüldüklerini anlattıklarını bildirdi.

Annan Pazar günü Şam’a varışında Hula kasabasında en az 108 kişinin öldürülmesi olayının kendisini “şok ettiğini ve dehşete düşürdüğünü” söyledi.

BM Güvenlik Konseyi Pazar akşamı Hula kasabasında 32’si çocuk en az 108 kişinin öldürülmesi olayını şiddetle kınadı. Genellikle Şam hükümetini destekleyen Rusya ve Çin de bu kez kınamaya katıldı.

Suriye hükümeti, askeri birliklerin Hula kasabasındaki katliamla ilgisi olmadığını önesürüyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi, katliamdan askerlere saldıran “silahlı teröristleri” sorumlu tuttu.

BM gözlemcileri Humus’un kuzeybatısındaki Hula kasabasına düzenlenen saldırıda top ve tank kullanıldığını bildiriyor.

Sözcü Makdissi ise Suriye askerlerinin kendilerini savunduklarını ancak tank ve top kullanmadıklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Sergei Lavrov, Moskova’da İngiltere Dışişleri Bakanı Willam Hague ile görüşürken katliamdan iki tarafın da sorumlu olduğunu savundu.

BM’nin tahminlerine göre şiddet olaylarının başladığı Mart 2011’den bu yana Suriye’de 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.


XS
SM
MD
LG