Erişilebilirlik

Anmaya Kendisi Gelemedi Ayakkabıları Geldi


Diyarbakır’da geçen yıl HDP mitingine düzenlenen bombalı saldırının birinci yıl dönümünde anma vardı. Anmada patlama yerine bir çift ayakkabı bırakıldı. Ayakkabılar patlamada ayaklarını kaybeden Lisa Çalan’a aitti.

Beş kişinin öldüğü saldırının yıl dönümünde, patlamanın meydana geldiği İstasyon Meydanı’nda düzenlenen anmaya HDP milletvekilleri ve yöneticileri, Belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Anmada bir konuşma yapan HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, İstasyon'da patlayan bombaya yeterli tepkinin gösterilememesi ve önlemlerin alınmamasının Suruç'ta ve Ankara'da da yüzlerce canın yaşamını yitirmesine neden olduğunu söyledi. Baluken, "Ali Türkmen, Ramazan Yıldız, Necati Kuru, Şeyhmus Koşan ve Civan Aslan adlı arkadaşlarımız bu ülkede demokratik siyaseti yaşatmak umudunu yaşatmak üzere bu meydana gelmişlerdi. Bu ülkede eşitlik temelinde yeni bir yaşamın olabilirliğini tüm Türkiye ve dünya kamuoyuna göstermek üzere bu meydana gelmişlerdi. Yine bu ülkede ortak geleceğimizin yolunu parlamentoda geliştirilecek olan demokratik ve siyasi bir çözüm olması gerektiğinin mesajını vermek için gelmişlerdi. Ama maalesef son derece kutsal ve insanı olan talepler saray ve AKP iktidarının sorumluluğunda bir takım karanlık yapıların devreye girdiği, bombalama eylemleri ile birlikte ortadan kaldırılmak istendi. Hatırlayın o gün meydana dolduran yüz binlerce insan, yüzbinlerce Amedli yeni bir geleceğin demokratik siyasi çözümünden ve kalıcı bir barıştan geçeceğinin mesajlarını buradan Türkiye kamuoyuna iletti. Ancak patlayan bombalar ile birlikte saray ve AKP iktidarı gerek halk iradesine, gerek demokratik siyasi çözüm umuduna, gerekse Kürt halkı ile birlikte yeni bir sayfanın açılabileceği umuduna yönelik önümüzdeki dönem hangi yaklaşımı gösterebileceğinin mesajını ortaya koydu. Bu nedenle Amed istasyon meydanında patlayan bombalar bugün içerisinden geçmiş olduğumuz süreci ortaya koyması açısından da son derece önemlidir, son derece hayatidir. Yine patlamadan hemen sonra ortaya çıkan Hükümet ve devlet tavrı bugün yaşadığımız savaş sürecinin neden bu aşamaya geldiğini ortaya koşması açısından son derece önemlidir. Bombalardan hemen sonra bu alana yaralı ve cenazeleri alması gereken ambulanslar yerine TOMA'ları göndermek fazlı, joplu ve tazyikli su ile müdahalelerle burada yaşanan can pazarını insani bir özden uzak şekilde değerlendirmek AKP ve saray iktidarının aslında önümüzdeki sürece dair neler planladığını ortaya koyuyordu. Aynı saatlerde basın üzerine konulan yayın yasağı ve soruşturma üzerine konulan gizlilik kararı aslında bu patlama ile ilgili bu patlamayı planlayanların bizzat olayı örtmek üzere harekete geçtiğini gösteriyordu" dedi.

5 Haziran 2015: Diyarbakır İstasyon Meydanı HDP Mitinginde Bombalı Saldırı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Konuşmaların ardından patlama yerine karanfiller bırakıldı. Karanfillerle birlikte bir çift kahverengi ayakkabı ve fotoğraflar bırakılması dikkat çekti. Bunlar da patlamada ayaklarını kaybeden sinemacı Lise Çalan’a aitti.Yurtdışında tedavi gördüğü için anmaya katılamayan çalan, sosyal medya hesabından günün anısına bir açıklama yaptı. Çalan, bir daha giyemeyeceği ayakkabılarının olay yerine bırakılmasını istedi. Çalan’ın paylaşımı şöyle; ”Yarın 5 Haziran. Anma olacakmış çiçek bırakmak için. Benim için çiçek koymayın bir daha giyemeyeceğim kahverengi ayakkabımı bırakın, dağın tepesinde kollarımı doğaya açtığım, zıpladığım, havada yakalamak için defalarca çektiğim ve yakalayabildiğim resimlerimi bırakın. 5 Haziran babamın yanına gömüldüğüm gün, yaşıyorken bana bir mezar açıldığı gün.” Anmaya katılanlardan bazıları gözyaşlarını tutamadı.

HDP’nin 7 Haziran seçimlerinden iki gün önce Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği miting sırasında iki bomba patladı. İkinci patlamada 5 kişi yaşamını yitirirken, 400’e yakın kişi yaralandı. Olayla ilgili IŞİD bağlantılı bir kişi yakalandı. HDP’nin olayın yıldönümünde yapmak istediği mitinge izin verilmedi. Bunun üzerine HDP’de parti binası önünde kitlesel basın açıklaması yapmaya karar verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG