Erişilebilirlik

Kışanak, Anlı ve Akat Diyarbakır'da Tutuklandı


Anlı ve Kışanak Adliye’de
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın PKK'ya yönelik sürdürdüğü soruşturma kapsamında 26 Ekim'de gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklandı.

Kışanak ve Anlı'nın terör örgütüne üyelik iddiasıyla tutuklandığı belirtiliyor

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, çarşamba günü yayınladığı açıklamada Gültan Kışanak’ın, Türk Ceza Kanunu’nun 314/2 maddesi uyarınca yürütülen PKK-KCK silahlı terör örgütüne üye olma iddiasıyla Fırat Anlı’nın ise PKK’ya şehit mezarlığı yapmak amacıyla büyükşehir belediyesinin araçlarını tahsis etmek, PKK’nın talimatları doğrultusunda cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak suçlamalarıyla gözaltına alındığını belirtmişti.

Anlı ve Kışanak'ın gözaltına alınmaları nedeniyle düzenlene protesto gösterisinde gözaltına alınan Kongreya Jinan Azad (Özgür Kadınlar Platformu) Dönem Sözcüsü ve BDP eski Batman milletvekili Ayla Akat Ata da mahkeme tarafından tutuklandı.

HDP: Kürt siyasi hareketi zulme boyun eğmeyecek ve diz çökmeyecek

HDP Merkez Yönetim Kurulu, Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve Ayla Akat Ata'nın tutuklanmalarının ardından bir açıklama yayınlayarak mahkemenin haksız ve mesnetsiz bir karar verdiğini savundu.

Diyarbakır halkının siyasi iradesi yok sayıldığını belirten HDP MYK, "Erdoğan-AKP iktidarı Kürt halkının siyasi iradesine yönelik bu düşmanca tutumuyla demokratik siyasetin ve demokratik muhalefetin tasfiyesini hedefliyor. Bu tarihsel bir yanlıştır. Bu yanlışın vebali Erdoğan-AKP iktidarındadır. Ne Kürt halkı ve siyasal hareketi, ne de Türkiye’nin demokrasi ve barış güçleri bu hukuksuzluklara, baskılara ve zulme boyun eğmeyecek ve diz çökmeyecek" dedi.

Diyarbakır'da protesto eylemleri sürüyor

Gözaltında 5 gün geçiren Kışanak ve Anlı, bugün öğle saatlerinde Diyarbakır Adliyesine getirildi. Eş başkanların getirilmesi nedeniyle adiye çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Adliyeye giden bütün yollar trafiğe kapatıldı. Görevliler dışında kimsenin adliyeye yaklaşmasına izin verilmedi.

Bu arada Kışanak ve Anlı’nın serbest bırakılması için eylemler de sürüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan bir grup, eş başkanların gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Alkış ve sloganlarla tepkilerini dile getiren grubun belediye binasına yaklaşmasına izin verilmedi.

Demirtaş: Belediye başkanlarımız faşizan rejim içinde rehineler

Eyleme HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Protestocu gruba hitaben bir konuşma yapan Demirtaş, eş başkanların gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Demirtaş, “Belediye eş başkanlarımız şu anda adil yargılama sürecinin içinde bir parçası değiller. Tam bir diktatörlük faşizan rejim içinde rehinedirler, 5 gündür rehine olarak tutuluyorlar. Zanlı olarak, suçlama da yok kendi haklarında, 5 gündür sorulmuş soru yok. Ben buradan savcıya soruyorum 5 gündür ne bekliyorsun. Sen kimsin, hangi yetkiyle bunu yapıyorsun? İfadeye çağırdın da gelmedi mi başkanlar? Belediye başkanlarımız her gün adliyede, her gün ifadede ama savcıya yetememiş gözaltına aldıracak. 5 gün, on gün, bir ay gözaltına tutup cezalandıracak. Bunun nerde kanunda yeri var. Bunu içimize sindirelim istiyorlar, asla kabul etmeyin” dedi.

Demirtaş: Hitler rejimi Türkiye'ye kabus gibi çökmüş durumda

Meselenin Gültan Kışanak veya Fırat Anlı meselesi olmadığını söyleyen HDP Eş Başkanı, tüm kesimlerden destek istedi.

Demirtaş, 'Adım adım bir Hitler rejimi Türkiye’ye kabus gibi, herkesin hayatına çökmüş durumda. İstanbul’da, İzmir’de, Akdeniz’de, Orta Anadolu’da AKP’ye biat etmeyen, Erdoğan bizim padişahımız demeyen terörist ilan edilmiş durumda. Biz bunu yıllardır yaşıyoruz. Bize yıllardır bunu reva görüyorlar ve bunun adına ileri demokrasi diyorlar. Şimdi artık Türkiye’nin uyanması ayağı kalkması lazım. Türkiye’nin batısında yaşayan adaletten özgürlükten yana herkes, bugün sesini Kürdün sesine katmazsa, bugün Kürdün uzattığı eli tutmazsa, yarın tepelerine binmiş bir Hitler faşizmini katliamı altında inlerken, ah vah edecek fırsat bile bulamazlar. Birçok ülkede faşizm diktatörlük inşa edilirken, onurlu yargıçlar çıktılar, savcılar çıktılar dediler biz ülkemizi bu hukuksuzluğa teslim etmeyiz dediler. Valiler, kaymakamlar, belediye başkanları çıktılar, itiraz ettiler dolayısıyla, bütün direniş yükünü bütün Türkiye’nin yükünü bizim omuzlarımıza bırakmasınlar” diye konuştu.

Bu arada belediye binası önündeki güvenlik önlemleri sürüyor. Polisin barikatla çevirdiği belediye binasına çalışanlar dışında kimsenin girişine izin verilmiyor.

Öte yandan günlerdir toplanmayan çöpler belediye ile valilik arasında tartışmaya neden oldu. Valilik çöpleri toplaması için belediyeyi uyardı. Ancak Demirtaş, önceki gün yaptığı konuşmada, valiliğin çöp araçlarının çıkışına izin vermediğini söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG