Erişilebilirlik

"İran'ın İsrail'i Tanıması Şartı Konamaz"


Obama, Netanyahu'nun çağrısını reddederken “İran’ın nükleer silah edinmesini önleyen bir anlaşmaya böyle bir şart koymak gerçekte İran rejimi tümüyle değişmedikçe anlaşmayı imzalamayız dememize benzer. Bu kökünden yanlıştır" dedi

Başkan Barack Obama İsrail’in İran ile yapılacak nükleer anlaşmada Tahran’ın İsrail’in varolma hakkını tanıması şartının konmasını reddetti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bu çağrıyı Cuma günü İran ve altı dünya gücü arasında varılan çerçeve anlaşmayı şiddetle eleştirirken yapmıştı.

Obama Pazartesi günü Amerikan NPR Radyosu'nun sorularını yanıtlarken “İran’ın nükleer silah edinmesini önleyen bir anlaşmaya Tahran’ın İsrail’i tanıması şartını koymak gerçekte İran rejimi tümüyle değişmedikçe anlaşmayı imzalamayız dememize benzer. Bu bence kökünden yanlış bir hükümdür” dedi.

Obama ”İran’da rejim değişikliği olmasını beklemediğimiz için nükleer silaha sahip olmasını istemiyoruz. İran birden değişir, Fransa, Almanya ya da İsveç gibi olursa nükleer konuyu farklı bir şekilde ele alırız” şeklinde konuştu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu anlaşma İran’ın nükleer altyapısını aynen koruduğu için sonuçta Tahran’ın nükleer silahlara sahip olmasını sağlayacağını önesürüyor ve Amerikan Kongre üyelerinden anlaşmayı önlemelerini istiyor.

Başkan Barack Obama ise İran ile varılan çerçeve anlaşmanın Tahran’ın nükleer silaha sahip olmasını önleyecek en iyi yol olduğunu savunuyor.

Pazar günü New York Times gazetesinde yayınlanan bir söyleşide Obama sadece yaptırımları devam ettirmenin dünyaya İran’ın nükleer programını yakından izleme olanağından yoksun bırakacağını, askeri müdahalenin ise geçici bir gerileme sağlayacağını ve Tahran’ı hızla nükleer bomba yapımına yönelteceğini vurguladı.

Obama, Amerika’nın İsrail’e verdiği savunma desteğini “sarsılmaz” olarak tanımlayarak güvence vermeye çalışırken diplomatik girişim dışında İran’ın nükleer silaha sahip olmasını önleyecek daha etkili başka bir seçenek bulunmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG