Erişilebilirlik

Anketlerde Çekişmeli Rekabet


Anketlerde Çekişmeli Rekabet
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

ABD’de 2016 başkanlık seçiminin ilk ön seçim oylamasına yalnızca günler kaldı. Son anketlere göre dolar milyarderi Donald Trump ve muhafazakar Texas Senatörü Ted Cruz Iowa’daki ön seçimlerde yarışı başa baş götürüyor.

Quinnipiac Üniversitesi’nin son anketine göre Trump, Cumhuriyetçiler arasında yüzde 31 desteğe, Cruz da yüzde 29 desteğe sahip.

Ulusal anketlerde ise New Yorklu emlak zengini, kumarhane patronu, televizyon yıldızı gibi bir çok unvanı olan Trump, tüm diğer adayların açık ara önünde. En yakın rakibi olan Ted Cruz’la da arasında büyük fark var.

Quinnipiac anketini hazırlayanlardan Peter Brown, Trump ve Cruz’un siyasi atışmalarına rağmen, Iowa önseçimlerinin sonucunu kestirmenin zor olduğunu söylüyor. Brown’a göre seçimde hangi adayın sahada daha iyi örgütlendiği belirleyici olabilir. Ancak son 2 hafta oy farkında büyük bir değişiklik yok. Son 6 günde neyin değişebileceği ise bilinmiyor.

Seçime katılım oranının etkili olacağını söyleyen Brown, her 10 seçmende 4’ünün hala kararsız olduğuna dikkat çekiyor. Elbette bu ilk önseçim ve Temmuz ayındaki parti kurultayına kadar bir çok eyalette sürecek.

Cruz, Iowa’da bir grup dini liderle yaptığı görüşmede, Trump’ın bu önseçimi kazanması durumunda “Durdurulamaz” olacağını söyledi. Anketler Trump’ı 9 Şubat’ta New Hampshire’da düzenlenecek ikinci ön seçimde açık ara önde gösteriyor. Trump diğer eyaletlerin bazılarında da önde.

Yeni CNN/ORC anketi Trump’a desteğin ülke çapındaki Cumhuriyetçiler arasında yüzde 41 olduğunu gösteriyor. Cruz’a destek ise yüzde 19. Cruz, 2013’te Başkan Obama’nın sağlık reformuna tepki olarak federal hükümetin 16 gün boyunca kısmen kapanmasına neden olmuştu.

CNN’in yeni anketi, Trump’ı yüzde 40’ın üzerinde gösteren ilk medya anketi. Cumhuriyetçiler’in 3’te 2’si Trump’ın adaylığı kazanacağına inanıyor.

Fox kanalının yaptığı yeni ankette ise Hillary Clinton halen Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın önünde gözüküyor. Ancak, kendini “Demokrat Sosyalist” olarak adlandıran Sanders, Clinton’la arasındaki farkı kapatmayı sürdürüyor.

Fox anketi Clinton’a desteği yüzde 49, Sanders’a yüzde 37 olarak gösterdi. İki hafta önce fark yüzde 15’ti.

Iowa’daki anketlerde iki Demokrat başa baş. New Hampshire’da ise Sanders açık ara önde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG