Erişilebilirlik

Ankara'da IŞİD'in İntihar Saldırısı Önlendi


Ankara'da yeni yıl gecesinde kalabalık mekanları hedef alacak terör eylemi hazırlığındaki IŞİD bağlantılı oldukları tespit edilen iki kişi gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, yılbaşı gecesi Kızılay civarında eylem yapmayı planlayan ve IŞİD üyesi oldukları belirlenen M.C ile A.Y. adlı şahıslar hakkında polis operasyonu yapıldığı duyuruldu.

Ankara Valiliği de yazılı açıklamasıyla IŞİD operasyonuna dair şu detaylı bilgileri basın ile paylaştı:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalar sonucu; yılbaşında eylem yapmak üzere Ankara’nın çeşitli yerlerinde keşif yaptıkları belirlenen (M.C) ve (A.Y) isimli iki (DEAŞ) terör örgütü mensubu, 30 Aralık 2015 tarihinde yapılan başarılı bir operasyonla harekete geçmelerine fırsat verilmeden yakalanmışlardır. Yakalanan terör örgütü mensupları ile birlikte 1 adet kullanıma hazır bomba yeleği, 1 adet kullanıma hazır bomba düzenekli demir bilye ve çubuklarla beslenmiş sırt çantası ve bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirilmiştir, olayla ilgili inceleme ve soruşturmalara devam edilmektedir.”

Şüpheliler cep telefonu kullanmıyordu

Ayrıca Ankara İl Emniyeti kaynaklarınca basına verilen bilgilere göre, M.C.'nin eşinden ayrılmasının ardından IŞİD'e katıldığı ve yakınlarıyla dahi hiçbir şekilde cep telefonu gibi iletişim araçları kullanmadığı tespit edildi. Şahısların genellikle spor kıyafetler giydikleri ve keçi sakalı bıraktıkları, kendilerine farklı imaj verdikleri ifade edildi. Her iki şahsın da Suriye'de ve IŞİD'in çatışma alanlarında daha önce çatışmalara katıldığı belirlendi.

Ankara, 10 Ekim’de saldırı yaşamıştı

Anımsanacağı üzere, IŞİD üyesi iki kişi intihar saldırısıyla 10 Ekim sabahı Ankara Tren Garı önünde barış mitingine katılmak üzere buluşmuş kalabalığı hedef almıştı. Her yaştan barış mitingi katılımcısı 100 kişi ölümüyle sonuçlanan terör saldırısında, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 102 olarak açıkladığı ölü sayısına, canlı bomba iki vatandaş da dahil edildi. Sonrasında ölen sayısında artış olduğu iddiası gündeme geldi ancak savcılık tarafından teyit edilmedi.

Ankara’daki saldırıdan önce IŞİD, Türkiye sınırları içerisinde ilk kez 20 Mart 2014’te Niğde-Ulukışla’da IŞİD üyesi ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan şahıslar ile terör saldırısı gerçekleştirmişti. IŞİD üyesi Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, yoldaki trafik kontrolü sırasında Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban’ı ve gasp ettikleri kamyon şoförü Turan Yaşar’ı öldürmüştü.

7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde ise IŞİD’in ikinci saldırısı gerçekleşti ve 5 Haziran’da Diyarbakır’daki HDP mitingine yönelik yine canlı bombayla terör eylemi yapıldı. Bu saldırıda, IŞİD üyesi ancak ilk kez Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı şahsın sorumlu olduğu ortaya çıktı. Bomba düzeneğini Diyarbakır’daki miting alanına yerleştirdikten sonra kaçtığı belirlenen ve ertesi gün Gaziantep’te yakalanan Orhan Gönder’in ise Adıyaman’da IŞİD ile için Suriye’ye savaşmaya gitmiş gençlerden olduğu tespit edilmişti. Ancak Adıyaman’da detaylı operasyonlar gerçekleşmemişti.

20 Temmuz’da ise Suruç’ta, sınırı geçerek Kobani’ye insani yardım götürmeyi planlayan gençlere yönelik IŞİD üyesi 1 şahsın düzenlediği intihar saldırısında 32 genç yaşamını yitirmişti. Olayda ayrıca saldırıyı gerçekleştiren IŞİD üyesi Adıyaman Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi, 20 yaşındaki Abdurrahman Alagöz de ölmüştü.

Suruç’un ardından Türkiye’de çatışma süreci başlarken, Suruç saldırısı faili Alagöz’ün abisi Yunus Emre Alagöz ise, 10 Ekim’de Ankara saldırısı faili olarak ölü bulundu. Diğer canlı bomba kimliği ise Ömer Deniz Dündar olarak ortaya çıktı.

Ankara Saldırısı sonrasında gözler özellikle Adıyaman’da ‘Dokumacılar’ olarak belirtilen ve IŞİD’e militan kazandırmada rol alan şahıslara çevrildi. Bu çerçevede, IŞİD üyesi ve canlı bomba olarak saldırılar düzenleyebileceği kaydedilen 6’sı kadın 21 şahıs olduğu duyurulmuştu. Kadınlardan üçü yabancı uyruklu olarak kaydedilmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bu şahıslara ilişkin toplu fotoğraf da basın ile paylaşılmıştı.

Ankara’daki olay ardından Hükümet’in, IŞİD’e yönelik polis operasyonlarında artış yaşanmış ve çok sayıda gözaltı yapılmıştı.

Hükümet, ülke içerisinde ciddi sayıda IŞİD örgütlenmesine katılım olduğu bilgileriyle birlikte olası yeni saldırıları önlemek için güvenlik önlemlerini arttırmıştı. Bu kapsamda, ABD önderliğindeki koalisyon güçleri mensubu olarak IŞİD hedeflerine hava operasyonlarına katılmıştı.

Listedeki canlı bomba yakalandı mı?

Şimdi bugünkü operasyonda yakalanan şüphelilerden ve resmi makamlarca isim bilgisi M.C. olarak paylaşılan şahsın ise, Mehmet Mustafa Çelik olduğu yönündeki bilgiler basına yansıdı. Çelik, Emniyet’in paylaştığı listede aranan IŞİD üyelerinden birisiydi.

Yine operasyon sırasında ele geçirilen bomba düzenekleri içinse 10 Ekim’deki saldırıdaki bombalardan çok daha etkili olduğu bilgisi aktarıldı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG