Erişilebilirlik

Ankara'da Hükümetin Suriye Zirvesi


Suriye’nin kuzeyinde PYD güçleriyle El Kaide yanlısı El Nusra birlikleri arasında çatışmalar devam ederken Türkiye de alarm durumuna geçti. Başbakan Erdoğan, Ankara’da kurmayları ve üst düzey bürokrasiyle bir değerlendirme toplantısı yaptı. Başbakanlık Konutu’ndaki toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala katıldı.

Yaklaşık üç saat süren zirvede Suriye’de bir oldu-bittiye izin verilmemesi konusunda mutabakat sağlandığı belirtiliyor. Toplantıda Genelkurmay Başkanı’nın Suriye sınırındaki askeri birliklerle ilgili bilgi vermesine rağmen Suriye’deki iç savaşa Türkiye’nin askeri müdahalesi şu an için yakın ihtimal olarak görülmüyor.

Davutoğlu’ndan PYD’ye mesaj: Yeni çatışmalara vesile olmayın

Toplantı öncesi bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir kez daha PYD’yi uyardı. Bakan, “bir tarafın ilan edeceği bir emrivaki başka tarafta tepkiler doğurur, herkes bu bölgelerde kendine alan oluşturmaya çalışırsa yeni sorunlar doğar. Şu anda rejimle muhalif unsurlar arasındaki gerilimin bir an önce bitirilmesi ve yeni çatışmalara vesile olacak girişimlerden uzak durmak gerekir” dedi.

Türkiye’nin Suriye sınırında güvenlik önlemlerini arttırdığını doğrulayan Davutoğlu, bunun PYD’ye karşı bir durum olmadığının altını çizdi. Dışişleri Bakanı, “hiçbir oluşumu, hiçbir etnik veya mezhebi grubu tehdit olarak algılamıyoruz ama seçilmiş Suriye parlamentosu oluşuncaya kadar bütün tarafların tek taraflı adım atmaktan çekinmeleri gerektiği konusu ilkesel tutumumuzdur” sözleriyle son günlerde Türkiye’nin Suriye’deki tutumunu eleştiren Barış ve demokrasi Partisi BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’a da yanıt vermiş oldu.

Demirtaş: Türkiye, Suriye’deki yangına benzin dökmemeli

Önceki gün Erbil’de Kürt Ulusal Konferansı Hazırlık Komitesi toplantısına katıldıktan sonra Diyarbakır’a dönen BDP lideri Demirtaş ise Türkiye’nin Suriye’de karşı başka grupları kullanma anlayışında olduğu iddiasını yineledi. Bu durumun Türkiye’nin aleyhine ciddi riskler doğuracağını savunan Demirtaş’a göre, Türkiye “binlerce yıldır orada yaşayan halkların yerine orayı işgal edenlerle komşu olmak istiyoruz” deyip Suriye’deki yangına benzin dökmemeli.

Demirtaş: Hükümet 1 Eylül’e kadar çözüm paketini açıklasın

Türkiye’de devam eden Çözüm Süreci’nin Suriye’deki Kürtler’den bağımsız olmadığını belirten Demirtaş, hükümetten proje paketini Eylül’e kadar oluşturmasını istedi. BDP Eş Başkanı, “Öcalan süreçten umutsuz değil ama hükümetin ne yapacağını kamuoyuna açıklaması gerekiyor. Hükümet 1 Eylül’e kadar çalışmalarını tamamlamalıdır. Esas mesele PKK’nın sınır dışına çıkması değil kanun yoluyla nasıl döneceğidir” dedi. Demirtaş, Ortadoğu’nun yeni şekillenmesinde rol alması muhtemel Kürt Ulusal Kongresi hakkında ise “Kürtler’in hangi ülkede hangi statüyle yaşamak istedikleri bu kongre sayesinde dünyaya ilan edilmiş olacak” yorumunu yaptı.
CHP: Suriye politikası iflas etti

Cumhuriyet Halk Partisi ise hükümeti Suriye politikası nedeniyle eleştiriyor. Başbakan Erdoğan’ı eleştiren CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, ”tencere tava seslerinden rahatsız olacaksın, Suriye sınırındaki bombalardan, mermilerden rahatsız olmayacaksın. Bu nasıl yanlış? Bizimki sınırdaki gelişmelere sağır sultan, demokratik hakları kullanana palalı sultan” dedi.

Türkiye’nin, Suriye’deki iç savaşın tarafı haline geldiğini belirten Koç, artık Suriye’nin toprak bütünlüğünden söz edilemeyeceğini de söyledi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG