Erişilebilirlik

Ankara'da Haşdi Şabi Rahatsızlığı Artıyor


IŞİD’in Musul’u ele geçirdiği günlerde Iraklı din adamı Ali Sistani’nin fetvasıyla kurulan Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri), cuma günü internet sitesinde IŞİD’in kontrolündeki Türkmen kenti Telafer’e yönelik bir operasyon başlattığını duyurdu.

Türkiye yaklaşık 120 bin kişilik silahlı gücü olduğu belirtilen Şii milis gücünün uzun süredir Telafer’den uzak durmasını istiyor.

Erdoğan: Bize gelen bilgilere göre Haşdi Şabi, Musul’un 80 kilometre güneyinde

Haşdi Şabi’nin Telafer’e yönelik operasyon başlattığı iddiası uluslararası medyada yer alınca, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen 29 Ekim Resepsiyonu’nda gazeteciler sahadaki durumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sordular.

Medyada yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Erdoğan “Konuyla ilgili olarak da ben yetkili arkadaşlarımla da görüştüm. Bizim içeriden aldığımız şu an bilgilerin bunu doğrulamadığını görüyoruz. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Haşdi Şabi'nin şu anda Musul'un 80 kilometre kadar güneyinde olduğuna dair bilgiler geldi ama o bilgilerden sonra biraz daha şartlar değişmiş olabilir ya daha onlar püskürtülmüş olabilir veya ilerlemiş olsalar bile onu ancak belki şimdi alabilirim ama ciddi bir mesafe alacaklarını zannetmiyorum” dedi.

Erdoğan: Haşdi Şabi terör estirirse cevabımız farklı olur

Telafer'in Türkiye için hassas bir konu olduğunu belirten Erdoğan, bir kez daha Haşdi Şabi ve onun önünü açan Irak hükümetini uyardı.

“Telafer'de bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Sincar'da da kesinlikle sıcak bakmayız. Bunu zaten bütün yetkililere çok açık net söyledim. Dedim ki ‘Telafer tamamen Türkmen ili, ilçesi. Bunun yarısı Şia yarısı Sünni.’ Biz tabii değerlendirmeyi Şia, Sünni üzerinden değil aslında gönlümüzün arzusu bunu tamamen Müslüman olarak bakıyoruz. Fakat Haşdi Şabi burada eğer böyle bir terör estirirse kesinlikle buna olan cevabımız bizim farklı olur.”

Bu konudaki rahatsızlığını dile getiren Ankara en son 26 Ekim’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ağzından bu konudaki pozisyonunu küresel ve bölgesel aktörlere hatırlatmıştı.

Çavuşoğlu, “Musul ve Telafer'deki etnik ve mezhep dengeleri çok iyi dikkate alınmalı. Eğer buradaki gelişmeler bizim güvenliğimizi tehdit edecek bir duruma gelirse, biz koalisyonun içindeki katkımızın yanında kendi güvenliğimizi sağlamak için her türlü tedbirimizi alırız. Bu bizim uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızdı” demişti.

Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen Irak Türkmen Cephesi ise henüz Haşdi Şabi’nin Telafer operasyonu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

Haşdi Şabi “Türkiye ile de savaşırız” demişti

Ekim ayının başında Barzani yönetimine yakın Rudaw Televizyonu’na Haşdi Şabi'nin Güvenlik Sözcüsü Yusuf El Kilabi, Başika Üssü’nü kast ederek Türkiye’nin Irak’ta işgalci olduğunu söylemişti.

“Irak’ın kuzeyinde bulunan güçler işgalcidir ve Irak hükümeti tarafından davet edilmemiştir. Bu şekilde kalmaları durumunda onlara işgalci güç muamelesi yapar, IŞİD ile savaştığımız gibi onlara karşı da savaşırız. Aynı şekilde Türk ordu güçlerine karşı da geliriz.”

Bu arada Haşdi Şabi’nin içinde bulunan Şii Türkmen Gönüllü Milis Kuvvetleri’nin de 30 bin kişilik silahlı gücü olduğu belirtiliyor. Seyyid Yılmaz Neccaroğlu’nun liderliğindeki grubun Türkiye ile ilişkileri zayıf.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG