Erişilebilirlik

Ankara-Washington Hattında Bitmeyen Sorunlar


İngiltere’de yayınlanan “The Times” gazetesi, Suriye’de Türkiye sınırına yakın noktada bulunan ve radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’in hakim olduğu Menbiç’in Ankara ile Washington arasında sorun yarattığını yazdı.

Böylece, IŞİD ile mücadele eden Suriyeli Kürt gruplarla ilgili “farklı yaklaşımlar” ABD ile Türkiye arasında giderek daha da büyüyen bir soruna dönüşmeye başladı.

Menbiç

Gazete, Brüksel saldırısının sonrasında, ABD’nin, Ankara’dan yeni taleplerde bulunduğunu ve Menbiç’e açılan yolların kapatılmasını talep ettiğini haber verdi. ABD’nin, Menbiç’e açılan yola, içinde Kürt grupların da yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) yerleşmesini istiyor.

PKK ile bağlantılı siyasi parti PYD’nin silahlı kolu olan YPG, IŞİD ile mücadelede ABD ile koordineli çalışıyor ve işbirliği yapıyor. PKK’yı “terör örgütü” olarak tanımlayan ABD, Ankara’daki görüşün aksine, PYD ve YPG için terörist demiyor. ABD yetkilileri defalarca YPG için “IŞİD’e karşı güvenilir ortak” ifadesini kullandı.

Onların Kalbi

Gazete, Batılı istihbarat servislerinin, Avrupa saldırılarıyla ilintili bazı teröristlerin, IŞİD’in denetimindeki Menbiç’in çevresinde yer alan 96 kilometre uzunluğundaki kuşağı kullandıklarına inandığını kaydetti. ABD’nin, Menbiç’in dışa açılan yolu ile sınır noktasının Kürt gruplarca ele geçirilmesini istediği ve bu yönde destek vermeyi planladığı ifade edildi. Ankara’nın ise, YPG’nin Kürt grupları terörist olarak nitelediği için buna karşı çıktığı ifade edildi.

Washington, söz konusu bölgeye “Menbiç boşluğu” adını veriyor. IŞİD’in yabancı cihatçıları bu bölgede toplanıyor ve buradan Türkiye ve Avrupa’ya gönderiliyor. ABD’nin IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, aynı bölgedeki Dabık kenti için “Burası onların kalbi” demişti. Gazete, Brüksel eylemlerinden sonra ABD’nin Ankara’yı ikna etmeye çalıştığını ve bölgeye SDG kuvvetleri yerleşmesi halinde Menbiç Boşluğu’nun kapanacağını, yabancı cihatçılar ve silah geçişlerinin duracağını savunduğunu yazdı.

“Türkiye terörist ihraç ediyor”

Bu arada, “Middle East Eye” internet sitesi, Ürdün Kralı Abdullah’ın “Türkiye’nin Avrupa’ya IŞİD bağlantılı terörist ihraç ettiğini” söylediğini ileri sürdü.

İddialara göre, Kral Abdullah, bu görüşünü 11 Ocak’ta, Amerikan Kongresi’nin bir grup üyesi ile yaptığı toplantıda dile getirdi. Yine iddialara göre, Ürdün Kralı, “İslamcı militanlar Türkiye’de üretilip Avrupa’ya salınıyor” ifadelerini kullandı.Ürdün Kralı Abdullah, bunun “bir Türk politikası” olduğunu da öne sürdü. Kral Abdullah, Tayyip Erdoğan’ın “bölge için radikal İslamcı çözüme inandığını” iddia etti.

Ürdün Kralı, Ankara’nın Suriye için dini çözüm aradığını, Amman’ın buna izin vermediğini ileri sürdü.

Dibe vuran ilişki

Ankara ile Washington arasında ciddi bir dizi sorun yaşanıyor. ABD’nin “önceliğimiz” dediği IŞİD ile mücadeledeki yöntemler, Türkiye’deki çözüm süreci konusu, resmi görüşten farklı düşünenlere Ankara’nın sert tutumu ile basın-medya ve ifade özgürlüğüyle ilgili baskılar iki başkent arasındaki ciddi sorunları oluşturuyor.

ABD, 2013’te demokratik ve laik diye tanımladığı Türkiye’yi bölge için “model bir ülke” olarak gösteriyordu. Aradan geçen üç yılda ise ilişkiler tam anlamıyla dibe vurdu. ABD Başkanı Barack Obama’nın, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’da olacak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ikili görüşme yapmayı reddettiği “Wall Street Journal” gazetesinde yer aldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG