Erişilebilirlik

Ankara Trump’tan FETÖ ve PYD Politikalarında Değişiklik Bekliyor


Amerika Başkanlık Seçimleri’ni beklentilerin aksine Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın kazanması Ankara’da beklentileri arttırdı.

Türkiye yeni Amerikan başkanından ABD’nin PYD’yle ilişkileri konusunda bir değişiklik ve Fethullah Gülen’e yönelik yaptırımların artmasını özellikle bekliyor.

Trump'ı tebrik eden Başbakan Binali Yıldırım, yeni yönetimden Türkiye’nin terörle mücadeledeki hassasiyetini dikkate almasını talep etti.

Yıldırım, “Amerika Birleşik Devletleri topraklarında yaşayan Fethullah Gülen'in bir an önce ülkemize iadesi konusunda yeni başkana buradan açıkça çağrı yapıyorum. İlişkilerimizi bozan, Amerika ve Türk toplumu arasındaki tarihsel dostluğa zarar veren bu terör örgütü elebaşını, kısa sürede ülkemize iade ederseniz, eminim ki Türkiye-ABD dostluğu için yeni bir başlangıç, yeni bir sayfa açmış olursunuz” dedi.

Erdoğan: ABD'nin bu tercihini hayra yormak istiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise daha temkinli bir dil kullandı.

Bu yıl 16. düzenlenen MÜSİAD Expo’nun açılışında konuşan Erdoğan, Amerikan halkının tercihini hayra yormak istediğini söyledi:

“Malum ABD bir seçim geçirdi ve bu seçimle birlikte Demokratlar, iki dönemden sonra Cumhuriyetçilere iktidarı devretti. Bu tercihle birlikte ABD'de yeni bir dönem başlıyor. Temenni ederim ki ABD'nin bu tercihi, gerek temel hak ve özgürlükler, gerek demokrasi, gerek bölgemizdeki gelişmeler noktasında hayırlı adımların atılmasına vesile olur. Ve ben, ABD'nin bu tercihini hayra yormak istiyorum ve başarılı bir gelecek temenni ediyorum."

Erdoğan’ın mesafeli tavrı büyük ölçüde 12 Haziran’da meydana gelen ve 49 kişinin ölümüyle sonuçlanan Orlando saldırısı sonrası Trump’ın Müslümanların fişlenmesini istemesinden kaynaklanıyor.

Erdoğan, İstanbul’daki Trump Tower’ın isminin değiştirilmesini istemişti

Erdoğan, Trump’ın bu ifadesinin ardından 23 Haziran’da TÜMSİAD iftarında yaptığı konuşmada Mecidiyeköy’deki Trump Tower’ın isminden duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti:

“Şu anda adaylardan bir tanesi Müslümanlara vuruyor, vuruşturuyor. Sayın Obama burada Müslümanlardan yana tavır koyuyor, 'Böyle bir ayırım yapamazsınız' diyor ama diğer aday, Müslümanların Amerika'da olmasına adamın tahammülü yok. Bir de gelmiş burada bir yerde bir marka koymuşlar onun adına. O markayı aslında binasına koyanlar onu süratle kaldırması lazım. Ben de bir yanlış yaptım oranın açılışını yaptım”

İbrahim Kalın: FETÖ ABD’yi üs gibi kullanıyor, iade edilmese bile ev hapsi verilmeli

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da A Haber Televizyonu’nda katıldığı özel yayında Obama yönetimiyle yaşanan ihtilaflarının Trump döneminde aşılmasını umduğunu ifade etti.

Kalın, “ABD’nin PYD politikasını müttefiklik ilişkimiz açısından doğru bulmuyoruz. FETÖ konuş malum. FETÖ ABD’yi üs gibi kullanıyor. 15 Temmuz darbe girişimi öncesi ve bu girişim sonrası Adalet Bakanlığı’nın gönderdiği dosyalarla yeni bir süreç başlaması gerekiyordu. Ama onlar bizde ‘bağımsız yargı var karışamayız’ diyorlar. Aynı şey biz de olunca bu konuda yargı karar verince ‘politik karar’ diyorlar. İşte bu çifte standart var. Üstelik iade etmese bile mevcut deliller doğrultusunda ev hapsidir, atabileceği adımlar var. ABD hiçbir adım atmadı, atmamaya devam ediyor. Beklentimiz terörle mücadele noktasında müttefiklerimizin bize destek olmasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Donald Trump’la arasında bugün bir telefon görüşmesiyapılması için bürokratların çalıştığını söyleyen Kalın, ocak veya şubat ayı içinde Erdoğan’ın yeni başkana yapacağı ziyaretin planlanacağını ifade etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG