Erişilebilirlik

'Ankara Suriye'de Diplomatik Çözümde Önemli Rol Oynayabilir'


'Ankara Suriye’de Diplomatik Çözümde Önemli Rol Oynayabilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:29 0:00
Linki indirmek için
Başkan Barack Obama’yı Beyaz Saray’daki ikinci döneminde ekonomiden, dış politikaya; içeride bireysel silahlanma konusundaki sınırlamalardan göçmenlik reformuna kadar birçok tartışmalı ve zorlu konu bekliyor. Bu konulardan birçoğu Türkiye’nin komşularını ve haliyle Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğinden, Ankara’dan takip ediliyor olacak. Washington merkezli bu küresel makro, siyasi ve ekonomik gelişmeleri, risk analiz şirketi Sidar Global Advisors kurucu ve yöneticisi Cenk Sidar’la değerlendirdik.

Amerika’nın Sesi’nin Washington stüdyolarından yapılan canlı yayında Selin Süer Ünlü’nün konuğu olan Sidar, “Amerikan ekonomisindeki yapısal sorunlar çözülebilmiş değil. Mali uçurum konusunda son varılan çözüm, Amerika’nın sorunlarına çare olabilecek nitelikte değil. Cumhuriyetçi Partililer özellikle sosyal güvenlik harcamaları konusunda Beyaz Saray’dan görmek istedikleri adımlar için baskı yapacaktır” dedi. Sidar, Şubat ayındaki borçlanma tavanı tartışmalarından sonra ise Cumhuriyetçiler’le Demokrat Partililer arasındaki ilişkilerin düzeleceği öngörüsünde bulundu.

Suriye konusunda da Sidar Global Advisors şirketinin son risk analiz raporundaki değerlendirmelerden bahseden Cenk Sidar, “Türkiye mezhepsel çatışmaların yaşandığı Suriye ve Ortadoğu bölgesinde zaman zaman mezhep ittifaklarının içinde görülebiliyor. Bu durum giderek Washington tarafından da böyle görülmeye başlandı. Türkiye, aslında muhalif grupları diplomatik çözüm yolunda teşvik eder ve bir diplomatik çözüme doğru giderse önemli bir rol oynayabilir” diyor.

Küresel risk faktörlerinden biri olan İran ve nükleer programı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Sidar, 2013 yılının İran için çok önemli olacağını vurguladı. Sidar, bu yıl içinde İran’ın nükleer programıyla ilgili daha net bir adım atmak zorunda kalacağı öngörüsünde bulundu.

Cenk Sidar’la söyleşimizi tüm ayrıntılarıyla yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG