Erişilebilirlik

Ankara Suriye Politikasını Değiştiriyor mu?


Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Suriye Yönetimi’nin Suriye’deki krize çözüm bulma görüşmelerinde yer alabileceğini söyledi. Rus haber ajansı RIA’nın haberine göre Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Yardım, “şu anda ülkedeki siyasi liderliğin müzakere sürecinde yer almasını istiyoruz” dedi.

Yardım ayrıca, Ankara’nın Suriye’de muhtemel siyasi geçiş sürecinde şimdiki Suriye liderliğinin oynayacağı role karşı olmadığını da kaydetti. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu siyasi geçiş sürecinin Esat ile mümkün olmayacağını söylüyor.

Erdoğan ve Putin yeniden görüşebilir

Büyükelçi Ümit Yardım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Eylül ayında yeniden görüşebileceğinin sinyalini verdi. Yardım, iki liderin Eylül ayında Çin'de yapılacak G20 Liderler Zirvesi'nde yeniden görüşme olasılığı olduğunu bildirdi.

NATO’ya sert çıkış

Büyükelçi Yardım, 'NATO'nun Türkiye'nin kiminle ilişki kuracağını söylemeye hakkı olmadığını' söyledi.

Yardım’a basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesi sonrası NATO bağlamında Batı’daki endişeler soruldu. Büyükelçi, "NATO hiçbir şekilde bizim diğer ülkelerle ilişkilerimizi sınırlayamaz” yanıtını verdi. Yardım, Batı'nın bakış açısına rağmen Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerini geliştireceğini söyledi.

Yardım, Türkiye’nin NATO’dan çıkabileceği haberlerini ise spekülasyon olarak değerlendirdi.

Yardım, Erdoğan ve Putin'in, Kürt meselesini konuştuklarını da söyledi ve "Rusya ve Türkiye'nin tutumlarının birbirinden ayrıldığını söyleyebiliriz. Ancak bu duruşların birbirinin tamamen karşıtı olduğunu da düşünmüyorum" diye konuştu.

Büyükelçi, Türkiye’nin Rusya’dan doğrudan doğalgaz alımını sağlayacak ve Türk Akımı için kritik bir aşamada olduklarını da açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG