Erişilebilirlik

Ankara Olayın Netleşmesini Bekliyor


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün düşürülen savaş uçağının Suriye hava sahasını ihlal etmiş olabileceğine işaret etti.

Gül dün Suriye’nin Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-4 foto-keşif uçağını düşürmesinin ardından bu konuda ilk kez açıklama yaptı. Kayseri’de konuşan Gül, jet uçaklarının sürati dikkate alındığında kısa süreyle başka sınırlara girmesinin olağan olduğunu söyledi. Bu tarz olayların kasıtlı ve kötü niyetli olmadığını belirten Gül, incelemelerin yapıldığını, ağır sonuçlar yaratabileceği için açıklamaların erkenden yapılamayacağını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Akdeniz’de devam eden pilotları arama çalışmalarına Suriye’nin de yardım ettiğini kaydetti. Gül, “Hiçbir şeyin örtülmesi mümkün değil” diye konuştu. Cumhurbaşkanı, gerçekler netleşince gereken yanıtın verileceğini söyledi.

Suriye dün uçağı kendilerinin düşürdüğünü doğruladı. Suriyeli yetkililer uçağın alçaktan uçtuğunu ve vurulma anında kendi hava sahalarında bulunduğunu bildirdi. İki pilotun dün sağ kurtulduğu yolunda haberler verilmişti. Ancak pilotların akıbeti hala açıklık kazanmadı.

Türk hükümeti, Suriye’ye verilecek resmi yanıt için olayın tamamen netleşmesini bekliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüşmesi tamamlandı. Görüşmeye MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan üst düzey yetkililer katıldı.

Dün düşürülen F-4, keşif amaçlı kullanılıyor ve silah taşımıyor. Suriye hükümeti uzun bir süredir Türkiye’yi isyancılara casusluk yapmak ve silah göndermekle suçluyordu. Türkiye ise suçlamaları reddediyor. Kısa bir süre önce New York Times gazetesi, Türkiye üzerinden Suriyeli direnişçilere silah verildiğini, Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’e bağlı ajanların da direnişçilere silah akışını yönlendirdiğini yazmıştı.
Türkiye, çok sayıda ülke gibi bir buçuk yıla yakın bir süredir rejim karşıtı gösterilerin ve şiddet olaylarının devam ettiği Suriye’de, Esad yönetiminin çekilmesi çağrısı yapan ülkeler arasında bulunuyor.

Başbakan Erdoğan, dün uçağın düşürülmesinden sonra yaptığı güvenlik toplantısından önceki açıklamasında ayrıntılar öğrenilir öğrenilmez gerekenin yapılacağını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG