Erişilebilirlik

Ankara IŞİD'e Karşı Her Seçeneği Tartışıyor


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün liderliğinde Çankaya Köşkü’nde düzenlenecek zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, MİT Başkanı Hakan Fidan katılıyor. Toplantıda silahlı müdahale dahil birçok senaryonun masaya yatırılması bekleniyor.

Uluslararası toplum nezdinde de temaslarda bulunan Türkiye, NATO’yu olağanüstü toplantıya çağırdı..

Davutoğlu: Tahliye inisiyatifini Başkonsolosluğa bıraktık

Birleşmiş Milletler Toplantısı’na katılmak için New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temaslarını iptal ederek Türkiye’ye dönme kararı aldı. Ülkeden ayrılmadan önce kısa bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Musul’daki terör tehdidi ve güvenlik riski nedeniyle dört gündür alarm halinde olduklarını söyledi.

Davutoğlu, ‘Musul bizim için tarihi bağlarımız nedeniyle önemlidir. Irak merkezi yönetimi nezdinde görüşmeler yaparken ABD’yle çalışma yürüttük. Irak güvenlik güçleri Musul’u terk etmek zorunda kaldı. 3 gün önce çatışmaların artması üzerine nihai tahliye kararını oradaki arkadaşlarımızın inisiyatifine bıraktık. Iraklı yetkililer personelin konsolosluğu terk etmesinin ve dışarıda kalmaları riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Gerekli her türlü tedbir alınmıştır’ dedi.

Davutoğlu: Kimse Türkiye’nin kudretini test etmeye kalkmasın

Konuşmasında IŞİD’e mesaj veren Dışişleri Bakanı, kimsenin Türkiye’nin gücünü test etmemesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, ‘ilk andan itibaren temaslarımız sürdü. Bu takibi şu anda da sürdürüyoruz. Paniğe kapılmadan onların güvenliklerini esas alarak yol haritası çiziyoruz. En acil konu görevlilerimizin acilen ülkemize sağ salim dönmeleridir. Milletimizin dayanışma içinde olunması gerekir. Bütün taraflar bilsin ki vatandaşlarımızın sağlıklarına halel gelmesi halinde kriz yönetimi yönetiyoruz bu yanlış yorumlanmamalı. Vatandaşlarımıza gelebilecek en küçük zarar en şiddetli şekilde mukabele görür. Kimse Türkiye’nin kudretini test etmesin’ diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı: Vatandaşlarımız derhal serbest bırakılmalı

Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı. Açıklamada, ‘diplomatik misyonumuza ve vatandaşlarımıza karşı gerçekleştirilen saldırıları nefretle kınıyoruz. Başkonsolosluk personeli ve vatandaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında sessiz kalmayacağımzın bilinmesi, gereği neyse yapılacağının bilinmesi gerekmektedir’ dendi.

Türk diplomatik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Salı günü Musul’u ele geçiren İslamcı örgüt IŞİD militanları Türkiye Konsolosluğu baskınında, aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu üçü çocuk, 49 kişiyi rehin aldı.
Yetkililer, alıkonulan kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirirken, rehin alınan grubun örgütün askeri karargahına götürüldüğü iddia edildi.

Konsolosluk işgali öncesinde, Türkiye’den Irak’a mazot taşıyan 28 Türk TIR şoförünün IŞİD militanlarınca rehin alındığı bildirilmiş, daha sonra bu sayı 32'ye çıkmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG