Erişilebilirlik

Ankara IŞİD’in Arka Bahçesi mi?


Yılbaşında Ankara’da terör saldırıları planlamakla suçlanan Adnan Yıldırım ve Musa Canöz’ün ele geçirilmesi, Türkiye’nin başkentinde IŞİD’in neler yaptığına ışık tutan önemli bilgiler ele geçmesini sağladı. Milliyet gazetesi ve diğer basın-yayın organlarında geniş yer bulan haberlere göre, IŞİD’in Ankara’da “beş ayrı hücre” halinde faaliyetlerde bulunduğu belirlendi.

Samanpazarı Grubu

“Samanpazarı Grubu”ndan olan Musa Canöz’ün iki aydır güvenlik birimlerince takip edildiği ve bu grubun Ulus bölgesindeki bazı esnaflar tarafından desteklendiği belirtildi. Bu grup aynı zamanda “Nuhoğlu Grubu” olarak da biliniyor. Ankara Emniyeti’nin, söz konusu IŞİD grubunu “Ankara’da faaliyet gösterenlerin önde geleni ve en güçlüsü” olarak nitelediği belirtildi. Samanpazarı Grubu ile bağlantılı olan yaklaşık 300 kişi Suriye’de cihat savaşına gitti ve bunların yüz kadarı öldü.

Ankara Emniyeti’nin ele geçirdiği bilgi ve belgelere göre, Suriye’ye girmek isterken yakalanan IŞİD üyeleri ve sempatizanları listesinde, Ankara en ön sırada yer alıyor. Musa Canöz’ün IŞİD için istihbarat toplayan bir ekipte olduğu bildiriliyor. Eski bir telefon tamircisi olan Musa Canöz’ün “elektronik bomba düzeneği” imalatında oldukça usta olduğu kaydedildi. Musa Canöz’ün, bomba yapmak için malzemeleri nerelerden aldığı da ortaya çıktı.

Meyhane-cami-kilise

Elde edilen bilgilere göre, Musa Canöz, Ankara’da 102 kişinin ölümüne neden olan patlayıcıdan çok daha etkili olanını yapmak için Rakka’daki “İbrahim” kod adlı IŞİD Emiri’nden talimat aldı. Canöz, gerekli malzemeleri Ulus ve Çubuk’tan temin etti. Ankara Emniyeti’ne göre, Canöz ve Yıldırım, Türkiye’ye intikam almak için girdi. Ankara’daki iki büyük AVM, Kızılay’daki bar ve meyhaneler, Etlik’te Caferiler’in gittiği bir cami ve ayrıca bir kilisenin “olası eylem hedefleri” olarak tasarlandığı da ortaya çıktı. Musa Canöz ve Adnan Yıldırım, Ankara’da Cumhuriyet Savcısı’na ifade verdikten sonra mahkemeye sevk edildi. Sanıklar, silahlı terör örgütü üyesi olmak ve patlayıcı madde bulundurmak suçlamasıyla tutuklanarak Sincan’daki cezaevine gönderildi.

Üç yabancı militan

Bu arada, Suriye’den yasadışı yollarla Türkiye’ye girmek isteyen yabancı uyruklu üç IŞİD militanı yakalandı.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, üç militanın Gaziantep ve Kilis’e geçmeye çalışırken yakalandıkları belirtildi. Gaziantep ve Kilis, IŞİD’in Türkiye’de çok aktif olduğu kentler arasında yer alıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG