Erişilebilirlik

Ankara: ‘Fırat’ın Batısına Geçildi’


YPG güçleri
YPG güçleri

Ankara, PKK ile bağlantılı PYD’nin silahlı kolu YPG’nin, Türk liderlerin sık sık “Suriye’de kırmızı çizgimiz” olarak tanımladığı Fırat Nehri’nin batısına geçtiğini resmen açıkladı.

Hükümet Sözcüsü Ömer Çelik, “Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı bazı birliklerin Fırat’ın batısına geçtiğini tespit ettik” dedi. T24 sitesinin verdiği habere göre, Ömer Çelik, sahadaki gelişmeler ile Fırat’ın batısını yakından takip ettiklerini ifade etti. Ömer Çelik, PYD ile ilgili iddiaların bulunduğunu ve bunları izlediklerini kaydetti.

YPG savaşçıları Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) bir parçası. YPG temsilcileri, çok kısa bir süre önce, “Türkiye’nin kırmızı çizgisini geçtik, inanmayan gelip görebilir” demişlerdi.

Uçurum

Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi’nin (CSIS) Türkiye Programı Direktörü Dr. Bülent Alirıza, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Ankara ile Washington arasındaki PYD-YPG ayrışmasını “korkunç bir uçurum” olarak nitelemişti.

Ankara, PKK’nın yanı sıra PYD ve YPG’yi de “terörist” olarak niteliyor. ABD ise, PKK için 1997’den beri terörist demekle birlikte, PYD ve YPG için bu sıfatı kullanmıyor. Pentagon, IŞİD’e karşı mücadelede YPG ile işbirliği yapıyor ve koordineli hareket ediyor. PYD ve YPG konusu Ankara-Washington hattında “ciddi bir sorun” olarak kendini hergün dafa fazla hissettirirken ABD’nin önde gelen iki yetkilisi, geçen hafta sorunu daha da derinleştirici sembolik adımlar attı. Başkan Barack Obama’nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk Kobani’yi ziyaret ederek YPG temsilcileri ile biraraya geldi. Buluşmada PKK’nın dağ kadrosunun önde gelen bir ismi olan Polat Can’ın da yer aldığı Türk basınına yansıdı. YPG, Başkan Obama’nın Temsilcisi’ne bir de plaket verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “iki numaralı ismi” Tony Blinken ise PYD Lideri Salih Müslim ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Moskova'dan destek

PYD ve YPG, ABD’nin yanı sıra, Ankara ile ilişkileri, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağı nedeniyle dibe vuran Moskova ile de IŞİD’e karşı birlikte hareket ediyor.

Ortadoğu Enstitüsü (MEI) Türkiye Programı Direktörü Gönül Tol, son değerlendirmesinde, ABD’nin, Türkiye’nin baskıları sonucu Cenevre’deki Suriye görüşmelerine katılmayan PYD’yi daha sonraki aşamada masada görmek istediğini belirtti. Gönül Tol, “ABD tarafından yapılan üst-düzeyli ziyaretler bunu gösteriyor” dedi. Tol, Radikal gazetesinde yayınlanan yazısında, ABD’nin Kürtler’i Rusya’ya kaptırmak istemediğini de belirtti.

Gönül Tol, Rusya Lideri Vladimir Putin’in, Kürtler’in Kuzey Suriye’de ilan ettikleri üç kantonu birleştirme projesine destek verdiğini yazdı. Kobani ve Cizre kantonlarının Afrin ile birleşebilmesi için öncelikle Fırat’ın batısına geçilmesi gerekiyor. Türkiye’ye sınır olan ve arada kalan alan ise IŞİD ile Esat rejimine muhalifleri güçlerin elinde.

Bağlantı kesildi

Öte yandan, Suriye ordu kaynaklarının, Halep’te bulunan isyancıların, Türkiye sınırından gelen destek ve yardımların kesilmesi üzerine yakında tamamen kuşatma altında kalacaklarını söyledikleri belirtildi.

CHA tarafından verilen haberde, Suriye kuvvetleri ve Hizbullah’ın, Zehra ve Nubul’daki dört yıllık kuşatmayı kırdığı kaydedildi. Haberde, böylece, Türkiye’den cihatçılara giden son ikmal yolunun da kesildiği ve Halep’in kuzeyindeki cihatçı cephelerinin çökertildiği ifade edildi. Rusya’nın ise hava saldırıları ile Esat kuvvetlerine destek sağladığı belirtildi. Reuters ajansına konuşan bazı kaynaklar ise, Esat kuvvetlerinin operasyonlarını tamamlaması halinde tüm ikmal hatlarının kesileceğine işaret etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG