Erişilebilirlik

Ankara Bağdat’la Uzlaşamıyor mu?


Irak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı ziyaret eden Başbakan Haydar el Abadi
Irak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı ziyaret eden Başbakan Haydar el Abadi

Türkiye ile Irak arasındaki Başika’ya asker sevkiyatı nedeniyle başlayan krizde Bağdat, tansiyonu yükseltecek açıklamalarına devam ederken Ankara diplomatik kanallardan uzlaşma mesajları veriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nce mevcut eğitim kampı için rutin asker rotasyonu ve Musul’a yakınlığı dolayısıyla güvenliği arttırmak amacıyla takviye tank birliği gönderilmesi konusu, iki ülke arasındaki krize yol açtı. Şimdi Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Komisyonu’nda konuyu gündeme taşıyacağı yönündeki açıklamasıyla uluslararası krize dönüşme arifesinde.

Türkiye’nin, Irak’taki merkezi hükümet ile uzlaşma arayışını diplomatik temaslar ile sürdürmesine karşın bugün itibariyle sonuç alamadığı gözlendi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bugün yaptığı açıklamada, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün gece Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile görüştüğünü ifade etti. Görüşmede Irak’ın tepkisine ilişkin ayrıntı paylaşmayan Bilgiç, Çavuşoğlu’nun Caferi ile görüşmesinde, “Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu ve sadece DEAŞ ile mücadele çerçevesinde Başika kampında eğitim çalışması yürüttüğünü” ifade ettiğini aktardı. Bilgiç, bu noktada Türkiye’nin en başından beri bu eğitim çalışmasını Irak’taki merkezi hükümet ve Kürt Özerk Bölgesi ile birlikte yürüttüğünü de vurguladı. “Diplomatik kanalları kullanıyoruz” diyen Bilgiç, Amerika’nın Sesi’nin sorusu üzerine, Türkiye’nin mezhepçi politika izlediği yönündeki iddiaya yanıt verdi. Bilgiç, “Bizim istediğimiz özellikle bölge ülkelerinde mezhepçi yaklaşımların terk edilmesi. Çünkü mezhepçi yaklaşımlar DEAŞ gibi terör örgütlerinin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Kapsayıcı yaklaşımlar DEAŞ ile mücadelede hem Irak Hükümeti’nin hem de bölge ülkelerinin elini güçlendirir diye düşünüyorum” dedi.

Bilgiç, ayrıca Musul’a dolayısıyla çatışma bölgesine yakınlığı nedeniyle güvenlik amaçlı takviye yapıldığını yeniden vurgularken, Başika’da bugüne değin 27 Eylül 2014’ten bugüne yapılan çalışmalar çerçevesinde 2 bin 442 Iraklı’ya eğitim verildiğini de ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, TBMM’deki parti grubunda, maksadı aşan eleştiriler söz konusu olduğunu belirterek, Irak ile uzlaşma sağlanacağı yönündeki umudu içeren şekilde, özetle şunları dile getirdi:

“Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Irak'ta 1,5 yılı aşkındır eğitim verilmektedir. Sincar'ın kurtarılması operasyonunda en büyük destek bu kamplarda eğitilen birliklerden gelmiştir. Söz konusu asker arttırımı rutin bir harekettir. Oradaki askerlerimizin olası DAEŞ saldırısı karşında güvenliğini arttırmaya yöneliktir. Türkiye'nin mücadelesi bu ülkelerde yaşayan insanların bu terör örgütlerinden kurtulması. Irak Başbakanı’na bu konuda mektup yazdım. En kısa sürede Bağdat'ı da ziyaret edeceğim. Türkiye bulunduğu her yere barış ve huzur getirmek için oradadır. Her kimden olursa olsun terörün karşısındayız. Bölgedeki meselelere de bu perspektiften bakıyoruz.”

Bağdat hükümeti fotoğraf ile konuştu

Ankara’nın uzlaşı mesajlarına karşılık Irak Başbakanlık ofisi son olarak paylaştığı Twitter mesajlarıyla Bağdat Hükümeti’nin, “Başbakan Haydar Abadi’ye Türkiye’nın Irak sınırını geçmesine ilişkin gerekli adımları atması için yetki verdiğini” açıkladı. Bunun yanı sıra Bağdat Hükümeti’nin Abadi’nin yanında durduğu tam kadro kabine fotoğrafı da paylaşılarak, “Hükümet, Türk güçlerince Irak egemenliğinin ihlal edildiğini tekrarladı” mesajı verildi.

Bu arada Irak Başbakanı Abadi’nin bugünkü konukları arasında Rusya’nın Bağdat Büyükelçisi’nin bulunması ve buna ilişkin de Twitter paylaşımı yapılması dikkat çekti.

Irak Savunma Bakanı ‘iptal’ dedi

Irak Savunma Bakanı Halid el Ubeydi’nin 10 Aralık’ta gerçekleştirileceği öngörülen Ankara ziyareti ise iptal edildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı ziyarette tarih belirlenmiş olduğunu öne sürdü. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın, telefon trafiğiyle mevkidaşını Ankara’ya gelmeye ikna etmeye çalıştığı ancak sonuç alamadığı öğrenildi.

Mevcut tabloda, Bağdat’ın tutumu, Türkiye’nin askeri gücünü tümüyle Irak’tan geri çekmesi yönünde olduğu gözlemlenirken; bu konuda Irak’ın kuzeyindeki Kürt Özerk Bölgesi yönetimi tavrı ise farklı.

Barzani yarın Ankara’da

Irak Kürt Özerk Bölgesi Başbakanı Mesut Barzani ise, yarın Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edilecek.

Barzani ve Erbil Hükümeti ise, bugün de devam ettirdikleri tutum çerçevesinde, Türkiye’nin ifade ettiği üzere Bağdat’ın Başika kampındaki askeri hareketlilikten haberdar olduğunu savunuyor.

CHP, Suriye ve Irak konusunda tepkili

Bu arada ana muhalefet partisi CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, hükümetin Suriye ve Irak politikasını eleştirdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Türkiye’nin dış politikaa krizler ile gündeme geldiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Amerika’nın Sesi’nin “Irak Savunma Bakanı’nın 10 Aralık’ta Türkiye’ye gelişi iptal oldu, dış politikada yaşanan gelişmelere ne diyorsunuz?” sorusuna CHP lideri, “Bütün dış politika endişe kaynağı Türkiye’de, bütün dış politika ve Türkiye iyi yönetilmiyor. Sen askerleri değiştireceksen neden Irak yönetimine haber vermiyorsun yani orası mülteci kampı mı? Böyle bir şey olabilir mi? Yönetime haber verecekseniz onlar da itiraz etmezler, bu çerçevede karşılıklı anlayışla bu sorun çözülebilir, niye çözülmüyor” dedi.

“Türkiye Sünni, mezhepçi politika uygulamakla suçlanıyor, ne diyeceksiniz?” sorumuza karşılık ise Kılıçdaroğlu, “Dış politikanın tamamı yanlış” yanıtını verdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG