Erişilebilirlik

Ankara-Bağdat Hattında Gerilim Arttı


Ankara ile Bağdat arasındaki gerginlik, Türkiye’nin Irak sınırına askeri araç ve birlik sevkiyatı ile daha da belirginleşti. Irak Başbakanı Haydar El Ebadi’nin, “Türkiye ile savaşmak istemiyoruz, Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz ama bu olursa buna da hazırız,” şeklindeki sözlerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan sert tepki geldi.

Bakan, El Ebadi’nin, sözlerine, “Zayıfsın, sonra kabadayılık yapmaya kalkıyorsun” sözleriyle yanıt verdi.

Antalya’da basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Irak sınırına yapılan sevkiyatın Bağdat hükümetini hedef almadığına dikkat çekerek, “Sen niye art niyetli düşünüyorsun? Kendi tedbirimizi alıyoruz, size de yardım ediyoruz. Irak’ın güvenliği bizim güvenliğimiz kadar önemlidir,” şeklinde konuştu.

Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaldı ki senin gücün varsa niye Musul’u terör örgütlerine teslim ettin? Madem bu kadar güçlüsün, niye PKK yıllardır topraklarını işgal ediyor, mücadele edemiyorsun. Zayıfsın, sonra kabadayılık yapmaya kalkıyorsun. Retorik içine giriyorsun. Bunlar bizim için boş şeyler. Biz kendi tedbirlerimizi alacağımızı daha önce ilan ettik. O tedbirleri de alacağız.”

Çavuşoğlu, Irak'ın toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını Türkiye’den daha güçlü destekleyen ülke olmadığına da işaret etti.

Fırat Kalkanı operasyonunun amacını “sınırın tamamen temizlenmesi” olarak açıklayan Çavuşoğlu, Musul operasyonuna Türkiye’nin katkısını da şu sözlerle dile getirdi: “Eğittiğimiz yerel güçler burada mücadelenin içinde. Diğer taraftan Türkmen kardeşlerimize yönelik de bir tehdit oluşmaya başladı. Şimdi hiç kimse ‘Irak’taki Türkmenler’den size ne’ diyemez. Oradaki Türkmen kardeşlerimizin dertleri bizim dertlerimizdir.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye’nin Şii milislerin kuzey Irak’taki hareketlerini yakından takip ettiğini belirtmiş, bölgedeki etnik Türkmenler’in haklarını koruyacağını belirtmişti. Erdoğan, Şii milislerin Telafer’deki Türkmenler’i terörize etmesi durumunda Türkiye’nin müdahalesiyle karşılaşabileceklerini belirtmişti.

Türkiye, Irak sınıra tank sevkiyatı yaparken Savunma Bakanı Fikri Işık da Türkiye’nin her türlü olasılıklara karşı hazırlıklar yaptığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Irak sınırındaki asker yığınağın, tehdit değil, tedbir amaçlı olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG