Erişilebilirlik

Ani İklim Değişiklikleri Devam Edecek


Colorado Üniversitesi’nde Jeoloji Profesörü olarak görev yapan ve Ulusal Araştırma Konseyi’nin iklim değişikliği raporunu hazırlayan komisyonun başkanı Jim White, çalışmada sadece sıcaklık ve yağış oranlarındaki hızlı değişiklere değil, bu değişiklerin ekosistemin diğer unsurlarını nasıl etkilediğine de odaklandıklarını söylüyor.

Profesör White bu etkilerin en açık şekilde Kuzey Kutbu’nda giderek azalan buzullarda görüldüğünü belirtiyor. Bilimadamı bu durumun gemi taşımacılığı imkanlarını arttırmakla birlikte, güneş ışınlarının etkisiyle artan yosun miktarının Antartika bölgesindeki gıda zincirinin değişmesine neden olduğunu da kaydediyor.

İklim raporunu hazırlayan araştırmacılardan Californiya Üniversitesi öğretim görevlisi Tony Barnosky ise don miktarının ve mevsim sürelerinin değişiklik göstermesinin bazı bitki ve hayvan türlerini tehdit ettiğine dikkati çekiyor.

Barnosky, dünyanın 2070 yılında insan dahil birçok canlı türünün alışık olmadığı kadar ısınacağı öngörüsünde bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda iklim değişiminin geçmişteki yıllara oranla çok daha hızlı yaşanacağını belirten Barnosky, canlı türlerinin bu değişime uyum sağlayamayacağını vurguluyor.

Ulusal Araştırma Konseyi raporu ani iklim değişikliği için erken uyarı sistemi geliştirilmesi çağrısında bulunuyor. Rapordaki tanımlamaya göre, bu erken uyarı sistemi sıcaklıkları ve sera gazı salınımlarını gözlemleyecek, iklim tahminleri için gelişmiş bilgisayar modelleri kullanacak ve elde edilen bilgileri değerlendirdikten sonra önlem alınabilmesi için resmi kurumlara ve kamu kuruluşlarına ulaştıracak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG