Erişilebilirlik

Angelina Jolie Sırplar'ın Tehditleri Yüzünden Belgrad'a Gidemedi


Angelina Jolie Sırplar'ın Tehditleri Yüzünden Belgrad'a Gidemedi
Angelina Jolie Sırplar'ın Tehditleri Yüzünden Belgrad'a Gidemedi

Ünlü oyuncu yönetmenliğini yaptığı filme Sırplar'ın gösterdiği şiddetli tepki üzerine Belgrad'a gitmekten vazgeçti

Jolie’nin yönetmenliğini yaptığı “In The Land of Blood and Honey,” Belgrad’da gala gecesiyle gösterime girecekti. Ancak ünlü sanatçı, 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı sırasında bir esir kampında Sırplar’ın zulumünü anlatan film yüzünden çok sayıda tehdit alınca galaya katılma planını iptal etti.

Film, savaş sırasında Bosnalı bir genç kızla, Sırp esir kampındaki bir Sırp askeri arasındaki trajik aşkı konu alıyor. Filmde bu kamptaki ırza geçme, şiddet ve öldürme sahneleri çok gerçekçi bir şekilde anlatılıyor, Sırp askerlerinin Boşnak ve Hırvatlar’a yaptığı zulüm sergileniyor.

Angeline Jolie’nin yönetmenliğini üstlendiği film, Bosna başkenti Saraybosna’da geçen hafta binlerce kişinin katıldığı galayla gösterime girdi ve büyük ilgi gördü. İzleyiciler filmin sonunda yapıtı dakikalarca ayakta alkışladı. Belgrad’da ise film, Perşembe gecesi sadece iki sinemada ve hiçbir reklam yapılmadan vizyona girdi.

Birçok Sırp filmi tek taraflı bulduklarını ve Jolie’nin Sırplar’a karşı bir kampanya açtığını öne sürdü. Tarih profesörü Predrag Markoviç, filmin, uluslararası toplumun Sırplar’a karşı olduğunu gösteren yeni bir kanıt olarak değerlendirildiğini söyledi. Ancak Boşnak yönetmenler ve eleştirmenler, Jolie’nin sivillere karşı yürütülen bir savaşın gerçek yüzünü gösterdiğini belirterek, filme övgüler yağdırdı.

Angeline Jolie’nin filmi Sırplar için kritik bir siyasi döneme rastladı. Sırbistan genel seçimlere hazırlanıyor ve Avrupa Birliği’ne girmek için çalışıyor.

Angeline Jolie ise, filminin Bosna Savaşı’nın açtığı derin yaraların tartışılması için ortam oluşturacağını umduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG