Erişilebilirlik

Angelina Jolie Türkiye’deki Sığınmacı Kamplarını Ziyaret Etti


Önceki gün Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü Hollywood yıldızı ve Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Angelina Jolie dün Kilis Öncüpınar ve Gaziantep Islahiye’deki mülteci kamplarını ziyaret etti.

Jolie’ye Suriyeli mültecilerin kaldığı kamplara yaptığı ziyarette BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de eşlik etti.

Jolie: Türkiye’ye minnetarım

Bir yıl aradan sonra benzer bir amaçla yeniden Türkiye’ye gelen Jolie, kreş, anaokulu ve hastanenin de bulunduğu 12 bin 500 kişinin kaldığı konteyner kampı gezdikten sonra yaptığı açıklamada, Suriyeli mültecilere yönelik kucaklayıcı tavrı nedeniyle Türk hükümetine teşekkür etti.

''İlk geldiğim günlerle kıyaslandığında sığınmacı sayısı on kat artmış Bugün çok sayıda aileyle ve çocukla da görüştüm. Aileler ve çocuklar da bizim gibi Türk halkına ve Türk hükümetine aynı şekilde minnettarlar. Çok duygusallar ve Suriye'de yaşananlardan dolayı büyük endişe duyuyorlar, Suriye'de kalan aileleri ve arkadaşlarını merak ediyorlar.''

Jolie: 'Hiçbir yerde böyle bir kamp görmedim'

Jolie, bir soru üzerine ise Türkiye’deki sığınmacı kamplarının diğer ülkelere örnek olması gerektiğini söyledi. BM Özel Temsilcisi, ''Türk hükümeti büyük cömertlik göstererek bu olağanüstü kampı kurmuş. Gerçekten çok etkileyici. Hepimiz ülkelerinden kaçmak zorunda kalan ailelerin barındırılması için bu şartlarda kamplar olmasını umut ediyoruz. Hiçbir yerde bunun gibi bir kamp görmedim'' dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de Jolie’yle aynı görüşte. Kilis’teki kampta verilen hizmetlerin insan onuruna yakışır kalitede olduğunu belirten Guterres, ''Türk hükümetine bu konuda minnettarım. Bu örneğin büyük bir cömertliği gösterdiğinin farkındayım. Suriye halkı bu cömertliği hakediyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseri olarak Kilis'teki bu kampta gördüklerimden çok memnunum'' dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri: 'Uluslararası toplum Türkiye’ye destek vermeli'

Gutteres Türkiye’nin taleplerine kayıtsız kalan uluslararası topluma da çağrıda bulundu.

“Uluslararası toplum Türkiye, Ürdün, Irak ve Lübnan gibi çok sayıda Suriyeli'nin bulunduğu yerlerde, sağlık barınma ve eğitim gibi konuları tek başına yapmanın mümkün olmadığını görmesi gerekiyor. Bu yüksek standartların sürdürülmesi ve her yerde hayata geçmesi için uluslararası toplumun dayanışma içinde olması ve destek vermesi gerekiyor.''

İkili daha sonra beraberindeki Birleşmiş Milletler heyetiyle birlikte tabii geniş güvenlik önlemi altında Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki çadır kente gitti. Jolie ve Guterres burada Suriyeli sığınmacıların kaldığı 3 çadırı ziyaret etti, çadırlarda kalan kadın ve çocuklar ile görüştü, hasta bir Suriyeli'ye geçmiş olsun dileklerini sundu.

Gaziantep’ten Ankara’ya geçen BM Özel Temsilcisi Angelina Jolie yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek.

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı sayısı 80177

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise bugün yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sayısının 80 bini geçtiğini duyurdu

Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 2, Kahramanmaraş'ta ve Osmaniye'de 1'er olmak üzere toplam 11 çadır kent ile Kilis'teki konteyner kentteki Suriyeli sayısı 13 Eylül itibariyle 80 bin 177 kişiye ulaştı.

Bu arada Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara kapılarını açtığı günden bu yana 118 bin 839 Suriye vatandaşı ülkeye giriş yaparken bunlardan 38 bin 662’si Suriye’ye geri dönmüş.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG