Erişilebilirlik

Angela Merkel 2015'ten Güçlenerek Çıktı


Alman parlamentosunun IŞİD'le mücadeleye askeri destek vermesi yönünde karar almasının ardından Alman askerlerini ziyaret eden Başbakan Angela Merkel
Alman parlamentosunun IŞİD'le mücadeleye askeri destek vermesi yönünde karar almasının ardından Alman askerlerini ziyaret eden Başbakan Angela Merkel

Başbakan Angela Merkel, partisi Hristiyan Demokrat Birlik CDU'nun hafta başında düzenlenen kongresinde, başta Suriyeliler olmak üzere Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının azaltılacağı vaadinde bulundu.

Merkel’in bu tavrına paralel Almanya’ya gelen mülteci sayısında zaten son günlerde ciddi oranda azalma yaşandığı bildirildi. Uzmanlara göre bunun iki nedeni var: Avrupa Birliği’nin, Türkiye'ye aktaracağı yardımlar karşılığında Türkiye'nin sığınmacıların Avrupa tarafına geçmesini engellemek için yeni önlemler alması ve Balkan ülkelerinde soğuk havaların başlaması.

Almanya ve diğer ülkelere giren mülteci sayısında son günlerde azalma yaşansa da, uzmanlar en geç ilkbahar aylarında yeni mülteci dalgaları olacağına kesin gözüyle bakıyorlar. Bu kapsamda Almanya’da Federal Polis Teşkilatı tarafından hazırlanan önlemler paketi federal hükümete sunuldu. Paket geçen aylardaki gibi onbinlerce mültecinin sınırlara dayanması durumunda, Avusturya ile Almanya arasındaki 60 sınır kontrol noktasının kapatılması ve gerekirse TOMA kullanarak mültecilerin sınırı geçmesinin engellenmesi gibi önerileri içeriyor.

Hükümetin bu önerilerin yaşama geçirilmesi durumunda kamuoyundan gelebilecek tepkiler nedeniyle vereceği yanıt merakla bekleniyor.

Öte yandan Angela Merkel’in CDU kongresinden, tahminlerin tersine, iltica politikaları ve sığınmacılar konusunda daha da güçlenerek çıkmasının yankıları sürüyor. Merkel kendisini eleştirenlerin ‘sığınmacılara sınırlama getirilmesi’ yönündeki taleplerini geri çevirerek ‘sığınmacı sayısının Türkiye’nin de katkısıyla hissedilir oranda azaltılması’ önerisi ile kurultayın ezici çoğunluğunu arkasına almıştı.

Geride kalan günlerde Alman basınında ve Berlin’in siyasi kulislerinde yapılan yorumlarda, CDU’nun Merkel’i önümüzdeki yıl yapılacak ve 2017’deki genel seçim öncesi prova niteliği taşıyan eyalet seçimleri öncesinde yıpratmamayı tercih ettiği, ancak mülteci sayısının uzun vadeli olarak sınırlı tutulamaması durumunda, Merkel‘in yeni bir isyanla karşı karşıya kalacağı vurgulanıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

“Başbakan kararlı ve tavize yanaşmayan tarzıyla otoritesini güçlendirdi” diyen CDU Federal Parlamento milletvekili Cemile Giousouf, Merkel’in parti içi muhalefeti kendi saflarına çekmeyi sağladığını belirtiyor.

2015 Merkel’in siyasi kariyerinde en zor günlerini yaşadığı ama sonuçta güçlenerek çıktığı bir yıl olarak akıllarda kalacak. Ağustos ayı sonunda Macaristan’a gelen başta Suriyeli olmak üzere onbinlerce mülteciye yönelik tutum ve davranışların insan onuruna yakışan şekilde olması gerektiğini söyleyerek “Almanya’nın sınırlarını açın” talimatı veren Merkel, iki hafta önce ABD'nin saygın haftalık dergisi Time tarafından, ‘Yılın Kişisi’ olarak seçilmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG