Erişilebilirlik

Angelina Jolie Önleyici Mastektomi Tartışmalarını Körükledi


Angelina Jolie Önleyici Mastektomi Tartışmalarını Körükledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
Linki indirmek için
Meme kanserine yakalanma riskini azaltmak için iki memesini de aldırdığını açıklayan ünlü aktris ve Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi Angelina Jolie, geçtiğimiz günlerde gündemin baş sıralarına oturdu.

Mültecilerin ve kadınların hakları için mücadele veren Hollywood’un en güzel kadınlarından Angelina Jolie’nin meme kanserine yakalanmamak için iki memesini birden aldırması, önleyici cerrahinin önemini gündeme getirdi.

Annesini 56 yaşında kanserden yitiren Jolie, yaptırdığı gen testi sonucunda meme kanserine yakalanma riskinin %87, yumurtalık kanseri riskininse %50 olduğunu öğrenmiş.

Bazı genetik mutasyonlar meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini yükseltiyor. Kalıtsal meme ve yumurtalık kanseriyle ilişkili iki gen, BRCA1 ve BRCA2 olarak tanımlanıyor.

BRCA kaynaklı kansere yakalanan bir kadının kızında da aynı genin bulunması durumunda kızının daha erken yaşta kansere yakalanma riski, daha yüksek.

BRCA kaynaklı meme kanserine yakalanan kadınların kurtulma şansı, aynı aşamadaki diğer meme kanseri hastalarıyla aynı. Ancak Doktor Marc Boisvert büyük bir farklılığa dikkat çekiyor. Boisvert, “Bu kanserlere genç kadınlarda sık rastlanıyor. Gençlerdeki kanserler çok daha hızlı ilerler ve genç kadınlar, kansere yakalanacaklarına çok da ihtimal vermezler,” diyor.

20 ve 30’lu yaşlardaki kadınlarda kanser taraması sık yapılmaz. BRCA mutasyonu rastlanan çoğu kadınsa Doğu Avrupa ve Yahudi kökenli. Ancak Doktor Boisvert, “Siyah, beyaz, Hispanik, Uzakdoğulu, kısacası her etnik gruptan kadın kansere yakalanabilir,” diyerek konunun ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor.

Ulusal Kanser Enstitüsü yakın akrabalarda meme ya da yumurtalık kanseri görülmesi durumunda gen testi yaptırılmasını öneriyor. Ancak BRCA1 ya da 2 genine rastlanmaması, kişinin kansere yakalanmayacağı anlamına gelmiyor. Aynı şekilde bu genlere sahip olmak da kişiye kanser davetiyesi çıkması demek değil.

Gen testinin maliyeti binlerce doları bulabiliyor.

Önleyici cerrahi, kansere yakalanma riskini %5’in altına indiriyor. Ancak Doktor Boisvert’e göre ameliyat, tek seçenek değil: “Eğitim çok önemli çünkü kişinin kanser riskinin ne olduğunu bilmesi, taramadan geçmesi ve durumunun çok yakından takip edilmesi, içinin rahatlamasını sağlar.”

Doktor Boisvert, ister önleyici cerrahi olsun ister yakın takip, hastaların yaptıkları seçimle içlerinin rahat etmesi gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG