Erişilebilirlik

Andy Warhol’un Eserleri Washington’da


Andy Warhol’un Eserleri Washington’da
Andy Warhol’un Eserleri Washington’da

20’inci yüzyılın en ünlü Amerikalı sanatçılarından biri olan Andy Warhol’un eserlerini Washington’da iki ayrı sergide görmek mümkün. 1987 yılında yaşamını yitiren Warhol’un eserlerine hiç olmadığı kadar büyük ilgi var. Bu yeni iki sergi sanatçının hayatı, kişiliği ve eserleri hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor.

Amerikalı sanatçı Andy Warhol en çok popüler kültüre dair sembolleşmiş eserleriyle tanınıyor.

Campbell marka çorba kutularının resimleri ve film yıldızı Marilyn Monroe ile Çinli lider Mao Zedong gibi ünlülerin stilize edilmiş portreleri ilk akla gelenler.

Warhol medyanın ilgi odağı olmasına rağmen birçokları için çok gizemliydi.

Washington’da açılan iki sergi sanatçının pek bilinmeyen yanlarını ortaya koyuyor. Ulusal Sanat Galerisi’ndeki serginin küratörü Molly Donovan: “Buradaki eserlerin %40’ı daha önce hiç sergilenmemiş. Böylelikle herkesin tanıyıp bildiğini sandığı Warhol’u yeni bir bakış açısıyla değerlendiriyoruz. Yeni eserler sanatçı hakkındaki yeni gerçekleri su yüzüne çıkarıyor,” diyor.

Ulusal Galeri’deki “Warhol: Başlıklar” adlı sergi, Warhol’un özellikle bulvar gazetelerindeki haber başlıklarıyla ilgili saplantısını keşfeden ilk sergi.

Sergide 80 eser görmek mümkün. Bunlardan biri sanatçının 60’lı yıllardan kalma “A Boy for Meg” adlı ilk tuval çalışması.

Meg ismi, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in kaybettiği kızkardeşi Prenses Margaret’e atfen kullanılmış.

Donovan, Warhol’un medyayı kendisinin ve bizim birer aynamız olan yansıtıcı bir yüzey olarak gördüğünü söylüyor: “Warhol tükettiğimiz medya kaynaklarıyla ilgili daha çok bilinçli olmamızı, medya kuruluşlarının aslında bizim satın alacağımızdan emin olduğu haberler yaptığını bilmemizi, ve bizlerin haber tüketicisi olarak oynadığımız rolün farkında olmamızı isterdi.”

Hemen yakındaki Hirshhorn Müzesi’ndeki “Andy Warhol: Gölgeler” adlı sergideyse sanatçının yaşamının son on yılında yarattığı “Gölgeler” adlı daha az tanınan eserleri var.

Sergide sanatçının 102 adet ipek baskı ve el boyama tuvalleri ilk kez hep bir arada, silindir şeklindeki Hirshhorn’un kıvrımlı galerilerinde sergileniyor.

Eserler Warhol’un stüdyosunda yarattığı, gölgelerin bükülüp çarpıtılmış fotoğrafları.

Smithsonian sistemine bağlı Hirshhorn’un küratörlerinden Evelyn Hankins: “Gölgeler birçok ziyaretçimizi çok şaşırtacak. Warhol en çok medyada kullanılan görüntüleri, ünlülerin portrelerini ve reklam resimlerini kullanmasıyla tanınıyor. Burada 137 metre uzunluğunda sadece gölgelerin kullanıldığı bir eser var. Bunlar aslında soyutlamalar,” şeklinde konuşuyor.

“Çok büyük boyutlu olmalarının dışında Gölgeler’le ilgili en önemli ayrıntı, Warhol’un kariyerinin geri kalan kısmında soyutlamalara yöneldiğinin bir göstergesi olmalarıdır.”

Ziyaretçiler kendi yorumlarını yapabilir. Hishhorn Müzesi’ne göre Warhol kendinden önce soyut çalışmalar yapan sanatçıları alaya alıyor ancak 20 yıl sonra soyutlamalara sadece kendi şartlarıyla geri dönüyor.

Donovan, “Warhol 20’inci yüzyılın en ileri görüşlü, en önemli sanatçılarından biriydi. Sanatçı eserlerini şakacı, düşünmeden yapılan, rastgele ve üstünkörüymüş gibi gösterse de aslında bunlar son derece iyi hesaplanmış eserler,” diyor.

Andy Warhol 1987’de 58 yaşında öldü. Kendisi bu dünyada olmasa da yarattığı eserler hala aramızda.


XS
SM
MD
LG