Erişilebilirlik

Andreas Lubitz 5 Yılda 41 Psikoloğa Gitmiş


Fransa Alpleri’ne çakılan Germanwings uçağına ilişkin soruşturmayı yürüten Marsilya Savcısı Brice Robin, kazada yaşamını yitirenlerin aileleriyle bir araya gelerek kazaya ilişkin ayrıntıları anlattı. Soruşturmayı tamamlayan Savcı, Germanwings’e ait yolcu uçağını kasten düşüren yardımcı pilot Andreas Lubitz öldüğü için “kasten cinayet” suçundan değil “kasti olmadan adam öldürme” suçundan adli soruşturma açacaklarını duyurdu. Savcı dosyanın detaylarına ilişkin ailelere bilgi verirken, Lubitz’in son 5 yılda 41 psikolog gördüğünü, bunların 7’siyle yalnızca son bir kaç haftada görüştüğünü aktardı.

Fransa’da 24 Mart günü, Barçelona/Dusseldorf seferini yaparken, Alman pilot Andreas Lubitz tarafından kasten Alp dağlarına çakılan A 320 tipi Germanwings uçağına ait yeni detaylar da ailelere aktarıldı. Soruşturmayı üstlenen Marsilya Savcısı Brice Robin, korkunç kazada yakınlarını yitiren 200 kadar kişiyle Fransız Dışişleri’ne ait bir binada düzenlenen görüşme 4 saatten uzun sürdü.

5 yılda 41 psikolog!

Savcının incelemesine göre, 150 kişinin ölümüne neden olan Lubitz, 5 yıl boyunca 41 ayrı psikoloğa görünmüş. Özellikle son 6 ayda durumu ağırlaşan Lubitz, bu dönemde doktor ziyaretlerini artırmış, cinayetten yalnızca bir kaç hafta önce 7 ayrı psikoloğa gitmiş. Lubitz doctor ziyaretlerinde hiçbir fiziksel nedeni olmadan yaşadığı psikoz nedeniyle görme bozuklukları yaşıyor. Kendi sağlık durumundan endişe eden Lubitz’in, ağır bir depresyon geçirdiği, bu psikoz nedeniyle, hiçbir fiziksel neden olmaksızın görme bozuklukları yaşadığı da ortaya çıktı.

Savcı Robin, Lubitz’in cinayeti işlediği sırada hastalık izni aldığı bilgisini ise doğrulamadı. Lubitz son olarak 22-24 Şubat ve 16-22 Mart tarihleri arasında hastalık izni yapmış. Yani 24 Mart’ta işlediği cinayetten 2 gün önce hastalık izni bitmiş.

Savcılık tarafından parçaları toplanan cesetler üzerinde milimetrik inceleme yapıldıktan sonra cesetlerin tümüyle ailelere teslim edildiğini de belirten Fransız savcı, ‘cinayet’ suçundan inceleme yapmak üzere dosyayı 3 soruşturma hakimine göndereceğini de kaydetti. Toplantıda ailelere 3 video ve kokpitte son dakikalarda yaşananlara ait ses kayıtları dinletildi. Cesetleri dağlardan toplayarak tespit çalışması yürüten jandarmalar da son derece teknik bir açıklıkla cesetlerin kimlik tespitlerini nasıl yaptıklarını anlattı.

Sahipsiz cesetler Fransa’da defnedilecek

Aileler cenazelerin kendilerine geç teslim edilmesi karşısında duydukları öfkeyi dile getirdiler. Ancak aylardır cesetlerin toplanması ve kimliklerinin belirlenmesi için çalışan jandarmalar yürüttükleri zorlu çalışmayı bütün detaylarıyla anlatan sunumlarını tamamladıklarında, aileler uzun süre jandarmaları alkışladılar. Savcı, “Şimdilik sadece kimlikleri tespit edilebilen 44 Alman vatandaşını ülkelerine gönderebiliyoruz. Önümüzdeki pazartesinden itibaren 30 İspanyol kurbanın cesetleri teslim edilecek. Ay sonuna kadar, kimlikleri belirlenen tüm cesetleri Germanwings’e teslim etmiş olacağız. Kimlikleri belirlenemeyen cesetler ise kaza yerine yakın Vernet anonym mezarlığına defnedilecek”dedi.

Lutfhansa’nın ihmali

Savcı ailelerle yasal prosedürü açıklarken de “Lubitz öldüğü için ‘kasten adam öldürme’ suçundan adli soruşturma açamayacaklarını bu nedenl “x’e karşı” yani anonim bir şekilde “kasti olmayan cinayet” iddiasıyla adli soruşturma açabileceklerini söyledi. Savcı Robin kurban yakınlarına bundan kendisinin de büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Sunumunda Lufthansa’yı da eleştiren Robin, Lufthansa’nın nasıl olup da, psikolojik dosyası bu kadar ağır olan birisini pilot olarak tutmaya devam ettiğinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG