Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesi Göçmenleri Tartışacak


Anayasa Mahkemesi Göçmenleri Tartışacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

ABD Yüksek Mahkemesi Başkan Obama’nın siyasi mirasına zarar verebilecek bir karara imza attı. Mahkeme, Başkan’ın 4 milyon kaçak göçmenin sınırdışı edilmesini engelleyen başkanlık kararı ile ilgili davayı görüşmeye karar verdi.

Kalabalık şarkı söyleyip tezahürat yaptı.

Hepsi, Yüksek Mahkeme binasında halka kapalı olarak görüşen 9 yargıcın seslerini duymasını ve göçmenlikle ilgili davayı görüşmeyi kabul etmesini umuyordu. Sonunda istedikleri oldu ve Yüksek Mahkeme, kararı görüşmeye karar verdi. Bu da Amerika’daki 4 milyon kaçak göçmen için çok önemli bir karar.

Bazıları çocukları için mücadele ediyor. Ya da eşleri.

Branda Barrios Amerika’ya 12 yaşında Guatamala’dan yasadışı yollarla gelmiş. 3 yaşındaki oğlu Kevin Amerika doğumlu.

O ve diğer 4 milyon yasadışı göçmen Başkan Obama’nın aldığı başkanlık kararıyla kendilerini sınırdışı edilmekten koruduğunu düşünüyordu. Ancak alt mahkemeler bu kararı engelledi. Hükümet de konuyu Yüksek Mahkeme’ye taşıyarak Obama’nın göçmenlikle ilgili mirasını güvence altına almak istedi.

Brenda Barrios, “Sınırdışı edilmek istemiyorum. Burada kalmak istiyorum. Haklarım için mücadele etmek istiyorum çünkü ben de insanım” diyor.

Dan Stein, “Sınırlarımızı gizlice geçerek kaçak olarak ülkemize girmeye kimsenin hakkı yok. Bunu yapanların da kalmak istemelerini kabul edemeyiz” diyor.

Göçmenlik Reformu Federasyonu Başkanı Dan Stein, “Göstericiler Başkan ve Yüksek Mahkeme’nin yasaları çiğneyerek kayıtdışı göçmenlerin sıranın en önüne geçmelerini sağlamasını istiyor. Amerika’da adalet önemlidir. Temelde adalet vardır. Adalet, Amerikan rüyasını tanımlar” şeklinde konuşuyor.

Kongre’deki Cumhuriyetçiler Stein’la görüş birliği içinde ve herhangi bir göç reformu geçirmeyi reddediyor. Buna karşılık Demokrat Partili Başkan Obama, Kongre’ye rağmen çıkardığı başkanlık kararıyla sabıkası olmayan ve Amerika’da çocuğu olan göçmenleri koruma altına aldı.

Lindolfo Carballo, “Buraya, burada olmaya can attığımız için gelmedik. Buraya insan gibi yaşamamızın tek yolu olduğu için geldik” diyor.

Yüksek Mahkeme bugün konuyu görüşmeye karar verdi. Mahkeme bu konudaki yasal savunmaları Nisan ayında dinleyecek ve Haziran ayında kararını açıklayacak. Başkan Obama’nın görev süresi dolmadan belli olacak karar, 4 milyon kaçak göçmenin hayatını etkileyecek.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG