Erişilebilirlik

İran BM’yle İlişkilerini Gözden Geçiriyor


İran BM’yle İlişkilerini Gözden Geçiriyor
İran BM’yle İlişkilerini Gözden Geçiriyor

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, Güvenlik Konseyi'nin İran'a yeni yaptırım kararının hiçbir değer taşımadığını söyledi.

Ahmedinejad, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de yaptığı konuşmada, “karar kullanılmış bir mendil gibi çöp kutusuna atılmalıdır” dedi.

Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ise, Güvenlik Konseyi’nin ağırlaştırılmış yeni yaptırım kararını ''geriye gidiş'' olarak niteledi.

Güvenlik Konseyi Başkanı Sait Celili de kararı kınadı, ülkesinin BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’yla ilişkilerini gözden geçireceğini bildirdi.

Yeni yaptırımlar İran’a askeri araç ve gereç satışına yeni kısıtlamalar getiriyor; bu ülkeye yasak malzeme taşıyan gemilerin denetlenmesini; nükleer programıyla ilişkisi olan bankaların cezalandırılmasını ve seyahat yasağı konan kişi sayısının arttırılmasını öngörüyor.

Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada 15 ülkeden 12’si evet oyu kullanırken, Türkiye ve Brezilya hayır oyu kullandı. Lübnan ise çekimser kaldı.

Bu arada Rusya, yaptırım kararının, 2007 yılında imzalanan İran’a karadan havaya füze satışını engellemeyeceğini açıkladı. Ancak aradan üç yıl geçmesine rağmen Rusya füzeleri hala teslim etmiş değil.

XS
SM
MD
LG