Erişilebilirlik

Şam'ın Merkezinde Silahlı Çatışma


Şam’ın merkezinde elçilikler ve güvenlik binalarının bulunduğu bölgede isyancılarla hükümet kuvvetleri arasında silahlı çatışma çıktı.

Suriye devlet televizyonu çatışmada terörist olarak tanımladığı iki kişinin öldürüldüğünü, bir diğerinin de tutuklandığını bildirdi.

Televizyona göre çatışma, güvenlik güçlerinin silahlı terörist grubun barınak olarak kullandığı bir apartman dairesine saldırması üzerine çıktı. Televizyon, çatışma sırasında bir Suriye askerinin öldüğünü de bildirdi.

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü ise 18 askerin yaralandığını önesürdü ve çatışmayı ayaklanmanın başladığından beri Şam’ın merkezinde meydana gelen en büyük şiddet olayı olarak tanımladı.

Görgü tanıkları Şam’ın en sıkı korunan mahallerinden biri olan el-Mezze mahallesinde makinalı tüfek ve roketatar sesleri duyduklarını söylüyor.

Pazar günü de Şam’ın merkezinde birkaç yüz demokrasi eylemcisi ayaklanmanın yıldönümünü anmak için toplandı. Ancak güvenlik güçleri toplantıyı hemen dağıtarak Muhammed Seyid ve Feyiz Sara gibi bazı tanınmış muhalif liderleri tutukladı. Şam’da hükümet karşıtı gösteri düzenlenmesi çok ender rastlanan bir olay.

Yine Pazar günü Halep’te bir güvenlik binasının dışında bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu iki kişi öldü, 30 kişi yaralandı.

Bu arada uluslararası gözlemciler sevki konusunu görüşmek üzere BM ve İslam İşbirliği Örgütü uzmanlarından oluşan bir ekip Şam’a gitti.

Uzmanlar, Suriyeli yetkililerle birlikte 15 keanti ziyaret ederek sivil halkın insani ihtiyaçlarını ve yardım ulaştırma yollarını araştıracak.

BM, Suriye’de bir yıldır süren çatışmalarda en az 8 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG