Erişilebilirlik

Amerikalılar Alışveriş Rekoru Kırdı


Amerikalılar Şükran Günü başlayan Noel alışveriş furyasında rekor kırdı. Büyük ucuzluk kampanyalarından yararlanmak için alışveriş merkezlerinde ve Internet sitelerinde alışveriş yapanların sayısı 247 milyona ulaştı. Bu geçen yıla oranla %9,2’lik bir arışa işaret ediyor. Son dört gün içinde alışveriş yapanlar, daha önceki yıllara göre daha fazla para da harcadılar. Buna göre haftasonu alışveriş yapanlar kişi başına 420 Dolar harcadı. Geçen yıl yine bu rakam 398 Dolar kadardı.

Haftasonu yapılan alışverişin toplam miktarı ise 60 milyar dolar oldu. Bu rakam da geçen yıla oranla %12,8’lik bir artışa işaret ediyor.

Her Kasım ayının dördüncü Perşembesi kutlanan Şükran Günü’nden sonraki Cuma, Kara Cuma olarak biliniyor. Perakendeciler yıllık gelirlerinin %40’ına yakın kısmını Kara Cuma’dan Noel’e kadar geçen dönemde yapıyor.

Geçmişte muhasebe kayıtlarında zararlar kırmızı renkte, karlar da siyah renkte gösterildiğinden ve bütün yıl zararda görünen perakendeciler Şükran Günü’nden sonraki Cuma kara geçtiklerinden bu gün muhasebe kayıtlarına atfen Kara Cuma olarak adlandırılıyor.

Bugün de yine Internet siteleri üzerinde büyük indirimlerin yapıldığı Sanal Pazartesi. 2005 yılında Internet üzerindeki alışverişi yaygınlaştırmak için başlatılan Sanal Pazartesi de başta elektronik olmak üzere birçok üründe büyük indirimler yapılıyor.
Bu yıl Kasım-Aralık dönemindeki alışveriş sezonunda %4,1 oranında artış bekleniyor. Yani toplam satışların 576,1 milyar doları aşması bekleniyor. Amerikan ekonomisinin üçte birini tüketim harcamaları oluşturduğundan Noel alışverişi ekonominin canlılığı açısından da önem kazanıyor.

Bugünkü Sanal Pazartesi satışlarında da rekor kırılması bekleniyor.

Bu arada Beyaz Saray’ın son bir araştırmasına gör eğer 1 Ocak itibari ile orta sınıf üzerindeki vergiler artarsa gelecek yıl Amerikalılar 200 milyar dolar daha az harcayacak.

Amerikalılar Alışveriş Rekoru Kırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG