Erişilebilirlik

Amerika'daki Asyalılar Neden Youtube'u Tercih Ediyor?


Amerika'daki Asyalılar Neden Youtube'u Tercih Ediyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
Sinemada, televizyon programlarında, radyolarda, kısacası Amerikan medyasının her kanalında siyahlar, beyazlar ve Latin kökenlileri Uzakdoğulular’a oranla çok daha sık görmek mümkün. Ancak İnternet, özellikle de YouTube, bu durumu değiştiriyor.

Şarkıları İnternet’te çalınmaya başlamadan önce müziği mesleğe dönüştüreceğini düşünmemiş.

Clara C, ”Kariyerimin temelleri İnternet’te atıldı. İnternet bana küresel bir dinleyici kitlesi kazandırdı,” şeklinde konuşuyor.

Kore asıllı bu pop şarkıcısı, tüm dünyadaki hayranları tarafından ”Clara C” adıyla tanınıyor.

Clara C, ”Bir ‘tık’la Japonya’da, Avustralya’da, Avrupa’da herkes beni izleyebiliyor. YouTube sayesinde Fransa, Almanya, Endonezya, Singapur’da beni izlediklerini bilmek inanılmaz bir duygu,” diyor.

Clara C, birkaç yıl içinde YouTube sayesinde ünlü olan Uzakdoğu kökenli Amerikalı şarkıcılardan biri.

Julie Zhan, ‘Uploaded: The Asian American Movement‘ adlı belgeselinde bu şarkıcıları anlatıyor: ”Televizyon dizilerinde birkaç kadın ve erkek başrol oyuncusu ve basmakalıp tiplemeler dışında çok fazla Uzakdoğulu sanatçıya rastlamak mümkün değil.”

JustKiddingFilms’in kurucuları Bart Kwan ve Joe Jo, YouTube’un eşi bulunmaz bir kaynak olduğu görüşünde: ”YouTube’da içeriği bizler hazırlıyoruz. Hollywood ise gerçeği yansıtmayan bir içerik sunuyor.”

Kwan ve Jo, komedi skeçlerinde farklı Uzakdoğulu tiplemelerine yer veriyor.

Bart Kwan, ”Uzakdoğulu doktorlar olduğu kadar Uzakdoğulu gangsterler, Amerika’ya yeni göç edenler kadar beşinci nesil Uzakdoğulu Amerikalılar da var.”

Kwan, Uzakdoğulular’ı yansıtan klişelerin azalacağı görüşünde: ”YouTube’da başarı kazananlar genellikle Los Angeles ve civarından çıkıyor.”

Fung Kardeşler, Los Angeles’a bu nedenle taşınmış.

Çin asıllı Amerikalı ekip, YouTube’da bir yıl kadar komedi videoları yaptıktan sonra bu gösteriye davet edilmiş. Şimdi liseli kızlardan 20‘li, 30‘lu yaşlarda Uzakdoğulu erkeklere kadar, büyük bir izleyici kitlesine sahipler.

Birçok Uzakdoğu asıllı Amerikalı, YouTube’daki videolarına reklam da alıyor. Böylelikle sanatçılar daha fazla gelir elde ederek başarı yolunda sağlam adımlarla ilerliyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG