Erişilebilirlik

Amerika'da Kurultay Süreci Nasıl İşler?


Amerika’da iki büyük parti, Kasım ayındaki seçimlerde yarışacak başkan adaylarını resmen belirlemek için ulusal kurultaylar düzenler. Amerika’nın Sesi muhabiri Jeffrey Young, kurultay sürecini inceledi.

Siyasi parti kurultayları her dört yılda bir yapılır. Her parti, başkan adayının resmi atanma sürecini uygulamaya koyar.

Kurultaylar öncelikle her eyaletten gönderilen delegelerin yerlerine yerleştirilmesiyle başlar. Delegeler, birkaç ay önce temsil ettikleri eyaletlerde yapılan önseçimlerde belirlenen adaylarını desteklemek için kurultaya gelir.

İkinci aşamaysa hazırlanan parti programının onaylanmasıdır. Parti, seçim kampanyası boyunca bu programın verdiği sözleri destekler. Programda tartışmalı noktalar varsa bunlar zaman zaman delegeler arasında gerginliğe yol açabilir.
.
Kurultayın ikinci gününden itibaren parti adayının resmen belirlenmesi süreci başlar. Bu süreçte tüm aday adayları tanıtılır.

Tüm aday adaylarının adları açıklandıktan sonraki aşama artık sembolik sayılır. Aslında başkan adaylığını garantilemiş kişi bilinir, çünkü o adaya destek veren delege sayısı bellidir.

2008 yılındaki Demokrat Parti kurultayında oylarını kullanan bu Hawaii delegelerinden 26’sı Barack Obama, biri de Hillary Clinton için oy kullanmıştı.

Başkan adayı seçilmenin kuralı son derece basit. En çok delegeye sahip olan aday adayı, Kasım seçimlerinde partisi adına yarışmaya hak kazanır.

Kaybeden aday adayları da genelde parti çoğunluğunun onayını alan adaylara destek verir. Mitt Romney bu yıl adaylığı garantileyen, ama 2008 yılında adaylık mücadelesini kaybettiğinde, kazanan adayı desteklemişti.

Mitt Romney, “Washington’da değişim isteyen her Amerikalı için bir reçetemiz var. Büyük devlet isteyen liberalleri başınızdan atın, John McCain ve Sarah Palin’i seçin,” şeklinde konuşmuştu.

Her iki partide de, final gecesinin en beklenen olayı başkan adaylığını kazanan kişinin yapacağı konuşma olur.

Başkan Barack Obama da 2008 yılında partisinin Beyaz Saray adaylığını kazandığında böyle bir konuşma yapmıştı.

Her parti kurultayı alkışlar ve konfetilerle sona erer. Ertesi gün adaylar için iki ay sürecek zorlu kampanya süreci başlar. Başkan adayları ve yardımcıları, böylece 6 Kasım seçimlerine giden yola girmiş olur.
XS
SM
MD
LG