Erişilebilirlik

Amerika’ya Gelen Yabancı Turist Sayısında Artış Bekleniyor


Amerika’ya Gelen Yabancı Turist Sayısında Artış Bekleniyor
Amerika’ya Gelen Yabancı Turist Sayısında Artış Bekleniyor

Amerika’ya gelen yabancı turist sayısının 2009 yılındaki düşüşten sonra bu yıl artmaya başlayacağını tahmin ediliyor. Yabancı turistlerin büyük çoğunluğunun gelişmekte olan ülkelerden gelmesi bekleniyor.

Milyonlarca yabancı turist her yıl Florid plajlarına ve Disney World gibi eğlence merkezlerine akın ediyor. Havanın yıl boyu sıcak ve güneşli olması da tercih sebebi.

Geçen yıl Amerika’ya 55 milyon yabancı turist gelmesine rağmen turizm sektörü çok zor bir yıl geçirdi. 2009’un ilk üç ayında yabancı turist sayısı sürekli düştü. Ekonominin yüzde 20’sini turizmin oluşturduğu Florida için bu düşüş, tehlikenin kapıda olduğunun habercisiydi.

Orlando Kongre ve Turizm Bürosu’ndan Danielle Courtney, 2009’da hem yerli hem yabancı turist sayısının azaldığını, ancak yabancı turist eksikliğinin istatistiklerde olduğundan çok daha ağır hissedildiğini söylüyor:

“Florida’ya yılda yaklaşık 3 milyon yabancı turist geliyor. Yabancılar daha uzun süre kalıyor, daha çok para harcıyor. Gelirimizin yüzde 17’sini yabancı turistlerden elde ediyoruz.”

Bu yıl turizmin toparlanması bekleniyor. Amerikalı yetkililer yabancı turist dokusunun değişmesini, çoğu Brezilyalı, Güney Amerikalılar’ın, Hintli ve Çinli turistlerin artmasını bekliyor. Batı Avrupalı turist sayısındaysa değişme olması beklenmiyor.

Rollins College’dan turizm uzmanı Richard Folglesong, değişimi, gelişmekte olan ekonomilere kıyasla Batı ekonomilerindeki büyümenin yavaşlamasına bağlıyor:

“Florida ekonomisi, eğlence ve turizm sektörüne bağımlı. Çalkantılı ekonomik ortamda bu durum sorun yaratıyor çünkü herkes kriz zamanı önce eğlence masraflarını kesiyor.”

Güney Afrikalı Rudi Van Rooyen ve Philippa Smit, bu yıl Florida’da tatil yapıyor. Van Rooyen, ekonominin istikrarlı olması nedeniyle birçok Güney Afrikalı’nın tatil için yabancı ülkelere gidebildiğini söylüyor:

“Amerikan ekonomisinin gerilemesi, tüm dünya ekonomisini etkiledi. Ancak Güney Afrika’da panik ortamı oluşmadı.”

2009’da küresel ekonomik büyümede yüzde 6’lık düşüş oldu. Bu yıl büyümenin yüzde 4’e çıkması beklentileriyle Amerika’ya gelen yabancı turist sayısında artış olacağı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG